Спад на промишленото производство във Франция и Испания през октомври

  • 05 декември 2023 18:33

  • 1800
  • 1
Спад на промишленото производство във Франция и Испания през октомври
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Френското промишлено производство се е понижило за трети пореден месец през октомври, сочат данните на Националния статистически институт "Инсее" (Insee), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Спадът в тежката индустрия е с 0,3 на сто на месечна основа след намаление от 0,6 на сто през септември, докато в същото време леката се е възстановило в известна степен с растеж от 0,1 на сто през октомври спрямо спад от 0,6 на сто преди месец.

Данните сочат, че производството на кокс и рафинирани петролни продукти e намаляло с 4,2 на сто, а на машини и оборудване - с 0,5 на сто. За сметка на това производството на хранителни стоки и напитки се е повишило с 0,6 на сто.

Производството в строителния сектор е регистрирало спад от 2 на сто на месечна основа през октомври след растеж от 1,8 на сто преди месец. 

Испанското промишлено производство пък се е понижило с по-бърз темп през октомври основно заради резкия спад на енергийното производство, обяви днес Националният статистически институт "Ине" (Ine), цитиран от ДПА.

Промишленото производство във Великобритания продължава да спада

Промишленото производство се е свило с коригираните 1,5 на сто на годишна основа през октомври, което надвишава спад от 1,2 на сто през септември.

Четири от пет подсектора на промишленото производство са отчели отрицателни годишни показатели.

Производството на енергия се е понижило с коригирани 6,3 на сто , а на междинни стоки - с 1,7 на сто. Производството на трайни и нетрайни потребителски стоки се е свило с 1,3 на сто и 0,9 на сто съответно.

Междувременно капиталовите стоки са се увеличили с 2,8 на сто.

На месечна основа промишленото производство е намаляло с 0,5 на сто при растеж от 1,1 на сто през септември, сочат данните, цитирани от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 20:19

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини