Великобритания се опитва да намали броя на легалните мигранти с пакет от мерки

  • 04 декември 2023 23:00

  • 2319
  • 1
Великобритания се опитва да намали броя на легалните мигранти с пакет от мерки
© Gettyimages

Великобритания се опитва да намали броя на мигрантите, пристигащи по легални пътища, като повиши с една трета минималната заплата, която трябва да получават за работа, след като рекордната нетна миграция през 2022 г. оказа натиск върху премиера Риши Сунак да предприеме действия, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Високите нива на легална миграция вече повече от десетилетие са водеща тема в британската политика и Сунак обеща да си осигури по-голям контрол, след като депутатите от неговата Консервативна партия разкритикуваха резултатите му.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли заяви, че правителството ще повиши прага на минималната заплата за чуждестранни квалифицирани работници на 38 700 лири (48 900 долара) от сегашното ниво от 26 200 лири, ще реформира списъка на професиите, за които се правят изключения поради недостиг, и ще затегне правилата за това дали работниците могат да доведат семействата си.

93 бежанци са намерили смъртта си в горите до границата ни с Турция

"Миграцията в тази страна е твърде висока и трябва да намалее, а днес ние предприемаме по-решителни действия от всяко друго правителство досега", заяви Клевърли пред депутатите. "Този пакет от мерки ще бъде приложен от следващата пролет."

Мерките биха могли да доведат до нови спорове със собствениците на предприятия, които през последните години изпитват трудности при наемането на работници предвид трайно свития пазар на труда във Великобритания и края на свободното движение от Европейския съюз след излизането на Великобритания от блока, посочва Ройтерс.

Годишната нетна миграция към Обединеното кралство достигна рекордните 745 000 души през миналата година и се задържа на високи нива, сочат данни от миналия месец.

Според Клевърли този пакет от мерки би трябвало да доведе до това в бъдеще във Великобритания годишно да пристигат около 300 000 души по-малко, отколкото са дошли миналата година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2319 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ciao

2023.12.05 | 07:31

1
А нашенския мангал

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини