Лондон инвестира 4 млрд. лири в жп връзки в Северна Англия

  • 04 декември 2023 18:53

  • 1165
  • 1
Лондон инвестира 4 млрд. лири в жп връзки в Северна Англия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Британското правителство, което неотдавна съкрати маршрута на изграждащата се високоскоростна линия "ЕйчЕс2" (HS2), за да спести средства, обяви днес, че ще инвестира близо 4 милиарда британски лири, за да подобри жп връзките в северната част на Англия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Финансова инжекция от 3,9 милиарда лири (4,5 милиарда евро) в модернизацията на жп линията, свързваща градовете Йорк и Манчестър, ще "спомогне за предлагането на по-бързи, по-чести и по-надеждни връзки", благодарение най-вече на електрификацията на линията, обяви в комюнике британското правителство. 

В началото на октомври британският премиер Риши Сунак намали значително маршрута на високоскоростната линия "ЕйчЕс2", разходите за която рязко нараснаха.

Той отбеляза тогава, че би искал да реинвестира спестените 36 милиарда лири в по-изостанали райони в Северна Англия.

Великобритания е привлякла инвестиции за близо 37 млрд. долара

Днешната сума допълва финансиране от 3 милиарда лири, отделени от правителството за проекта за модернизация. Освен това "допълнително финансиране ще бъде потвърдено" от транспортното министерство в "подкрепа на обща сума, която може да достигне 11,5 милиарда лири", допълни правителството в комюнике.

Правителството обяви в края на ноември, че възнамерява да използва 8,3 милиарда лири от спестените средства за "ЕйчЕс2" за поправката на хиляди дупки по пътната настилка. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1165 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.04 | 21:05

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини