Инфлацията в Швейцария през ноември неочаквано отслабна до двегодишен минимум

  • 04 декември 2023 18:30

  • 769
  • 1
Инфлацията в Швейцария през ноември неочаквано отслабна до двегодишен минимум
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Темпът на покачване на потребителските цени в Швейцария неочаквано се е забавил през ноември, отслабвайки до минимум от октомври 2021 г., сочат най-новите данни на Федералната статистическа служба на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Индексът на потребителските цени в Швейцария се е покачил с 1,4 на сто през ноември на годишна база, след като през октомври остана без промяна - на равнище от 1,7 на сто.

Икономисти предвиждаха швейцарската инфлация да запази достигнатото ниво от 1,7 на сто и през ноември.

Така годишната инфлация в страната остава в целевия диапазон на Швейцарската национална банка (SNB) от 0 до 2 на сто за шести пореден месец.

Жилищата в алпийската страна обаче са поскъпнали с 3,2 на сто през ноември на годишна основа, докато през октомври ръстът при цените им бе 2,6 на сто.

Швейцария е замразила руски активи на стойност 8,8 милиарда долара

Цените на храните и безалкохолните напитки също са нараснали с 3,2 на сто през ноември, с 0,1 процентни пункта под нивото през октомври.

На месечна база швейцарските потребителски цени са се понижили с 0,2 на сто през ноември, противно на ръста с 0,1 на сто през предходния месец. Месечният ценови спад се дължи на няколко фактора, включително по-ниски цени на хотели и международни пакетни почивки.

Данните показват, че основната инфлация се е понижила от 1,5 на сто на 1,4 на сто.

"Неочакваният спад на инфлацията в Швейцария през ноември гарантира, че Швейцарската национална банка няма да се изкуши да повиши лихвените проценти през декември въпреки неотдавнашните изявления на банката, сочещи обратното", коментира "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.04 | 21:06

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини