ЕС и Китай ще обсъдят в четвъртък глобални икономически въпроси от общ интерес

  • 04 декември 2023 13:27

  • 188
  • 1
ЕС и Китай ще обсъдят в четвъртък глобални икономически въпроси от общ интерес
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Среща на върха между Китай и Европейския съюз ще се проведе в Пекин в четвъртък (7 декември), на която лидерите ще обсъдят "стратегически и глобални икономически въпроси от общ интерес". Това съобщи днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс. 

"Китай и Европа (ЕС - бел. ред.) са партньори, а не съперници... Нашите общи интереси далеч надхвърлят нашите различия", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Президентът на Китай Си Цзинпин ще се срещне с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посочи Вънбин.

Срещата ще се проведе на фона на решението на ЕК през септември да започне разследване, което трябва да установи дали е необходимо налагането на наказателни мита върху вноса в ЕС на китайски електрически автомобили. Еврокомисията проучва дали благодарение на огромните субсидии, които Китай отпуска на производителите на електромобили, те успяват да поддържат изкуствено ниски цени, което им осигурява незаконно предимство спрямо конкурентите им в ЕС.

Брюксел обсъжда евентуално разследване и на практиките на правителството в Пекин да подкрепя със субсидии китайските производители на вятърни турбини.

Американски боен кораб предизвика реакцията на Пекин

По време на посещението в Пекин на еврокомисаря по въпросите на търговията Валдис Домбровскис в края на септември беше постигнато споразумение ЕС да "установи механизми за уреждане на споровете" с Китай, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
188 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.04 | 15:48

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини