Компаниите в Германия ограничават наемането на работна ръка

  • 29 ноември 2023 15:23

  • 3592
  • 1
Компаниите в Германия ограничават наемането на работна ръка
© pixabay

Компаниите в Германия в почти всички сектори на икономиката ограничават наемането на работници и служители, показват официални правителствени данни. Същевременно проучване на водеща германска работодателска организация сочи, че повечето фирми в страната изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка, предаде ДПА, цитирани от БТА.   

Данните за състоянието на трудовия пазар във федералната република през ноември, огласени днес от Германската федерална агенция по заетостта (Bundesagentur für Arbeit), сочат, че наемането на работници и служители се забавя в сравнение със същия месец на миналата година. 

Индексът на агенцията за състоянието на трудовия пазар Би Ей-Екс (BA-X), който е индикатор за търсенето на работна сила в страната, се понижава отново, посочва ДПА. Показателят спада от май 2022 г., когато достигна исторически връх.

Най-слабо търсене на работници и служители е регистрирано в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, на логистиката и транспорта, както и в сектора на информационните и комуникационните технологии.

Единствените компании в Германия, при които е регистрирано повишаване на търсенето на работна сила, са компаниите от сегмента на бизнес услугите, в сферата на енергетиката, във водните услуги и в сектора, свързан с поддръжка на чистотата. 

Германия ще издържи само два дни в случай на война

На този фон данните от ново проучване на Германската индустриално-търговска камара (DIHK), огласени днес, сочат, че фирмите в страната изпитват остър недостиг на квалифицирана работна сила.

Всяка втора компания в страната не успява дори и частично да попълни свободните работни места, които е обявила, сочи изследването. 

Недостигът на работна сила обхваща почти всички сектори от германската икономика. Търсят се 1,8 милиона работници и служители, посочват авторите на проучването. 

Последвайте канала на

Калина Христова
3592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 16:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини