Словенският парламент прие национална програма за пътна безопасност

  • 29 ноември 2023 12:58

  • 203
  • 0
Словенският парламент прие национална програма за пътна безопасност
© pixabay

Словенският парламент единодушно прие националната програма за пътна безопасност за следващите седем години, която включва ограничаване на скоростта на движение до 30 км в час в някои участъци, а шофьорите няма да имат право дори на промил алкохол в кръвта, съобщи словенската телевизия Ен1.

Новите мерки трябва да гарантират, че до 2030 г. няма да загинат над 50 души по пътищата и не повече от 400 да бъдат ранени при катастрофи. Програмата предвижда шофьорите да сядат зад волана с 0,0 промила алкохол в кръвта.

АПИ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Предвижда се и развитие на инфраструктурата с цел допълнително насърчаване на безопасното използване на обществен транспорт, ходене пеша, придвижване с велосипеди и други форми на мобилност. Същевременно се предвижда разширяване на зоната с най-висока разрешена скорост от 30 километра в час и зони на спокоен трафик, особено в близост до училища, детски градини, на кръстовища и в населените места.

Документът предвижда  и по-строги мерки  за извършителите на тежки пътни произшествия при употреба на алкохол или наркотици и възможност за повишаване на иска за обезщетение за причиняване на тежко пътнотранспортно произшествие поради алкохол или наркотици от 13 560 евро на 130 000 евро, съобщава телевизията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини