Шолц обеща, че държавните плащания в Германия няма да спрат въпреки бюджетната криза

  • 28 ноември 2023 14:51

  • 497
  • 2
Шолц обеща, че държавните плащания в Германия няма да спрат въпреки бюджетната криза
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Канцлерът на Германия Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 днес направи правителствено изявление пред Бундестага по повод ситуацията около бюджета на Федералната република, информира официалният сайт на долната камара на германския парламент (bundestag.de).

"Държавата ще продължи да изпълнява своите задачи", заяви Шолц, цитиран от ДПА. 

Изявлението му идва на фона на решение на конституционния съд на страната, който на 15 ноември забрани да бъдат използвани за други цели остатъчните средства от германски фонд, който първоначално е създаден за финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата, пострадали от ограниченията, наложени по време на пандемията от КОВИД-19.

Съдебното решение буквално формира "дупка" в размер на 60 милиарда евро в бюджета на Федералната република, посочва ДПА.

В своята реч Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 се обърна към германските граждани: "Решението на Конституционния съд няма да промени по никакъв начин вашият нормален ритъм на живот - независимо дали получавате помощи за отглеждане на дете, стипендия, пенсия или държавна подкрепа за жилищен наем".

Шолц обеща, че неговото правителство ще положи усилия, за да може "възможно най-бързо" да намери решение на бюджетната криза, предизвикана от решението на съда. Той обаче не посочи много конкретно какви мерки ще бъдат предприети, отбелязва Асошиейтед прес. 

Германското коалиционно правителство одобри вчера (27 ноември) промени в бюджета на страната, с които временно да бъдат отменени ограниченията върху тавана на държавния дълг, отбелязва БТА.

Изслушват Шолц в германския парламент за кризата около Бюджет 2024

Управляващите в Берлин планират да увеличат заемите с още около 45 милиарда евро.

Правителството на Германия възнамерява да покрие с тези средства разходите, които вече е направило за субсидиране на сметките за енергия на потребителите в условията на висока инфлация, както и за подпомагане на пострадалите от наводненията в страната. 

Ако не бъде актуализирана разходната част на държавния бюджет, коалиционното правителство на Шолц е принудено да замрази редица плащания, след като Конституционният съд съдът му забрани да използва 60 милиарда евро от фонда за финансова подкрепа, създаден по време на пандемията от коронавирус, посочват експерти. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
497 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.28 | 16:19

2
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag
Z Z Z Z Z

2023.11.28 | 16:09

1
Германия фалира! Пхахахаахахахахаха, щели да се борят с РУСИЯ? Хахаха

Добави коментар

Водещи новини