Служители на Amazon стачкуваха днес на много места в Европа

  • 24 ноември 2023 21:48

  • 1422
  • 1
Служители на Amazon стачкуваха днес на много места в Европа
© Getty Images (архив)

Служители на „Амазон“ (Amazon) стачкуваха днес на много места в Европа срещу работните практики на американския гигант в онлайн търговията в един от най-натоварените дни за пазаруване в годината, предаде Ройтерс.

„Накарайте „Амазон“ да плаща“ - кампания, координирана от „ЮНИ глоубъл юниън“ (UNI Global Union), обяви, че стачките и протестите ще се проведат в над 30 страни между „Черния петък“ и „Кибер понеделника“.

Известен първоначално с тълпите, редящи се пред големите магазини в САЩ след Деня на благодарността, „Черният петък“ се премести все повече в мрежата с онлайн продажби и придоби глобално измерение начело с „Амазон“, който тази година рекламира намаления от 17 до 27 ноември.

В Германия, вторият най-голям пазар по продажби миналата година, синдикатът „Ферди“ (Verdi) обяви, че около 2000 работници са стачкували в шестте дистрибуторски центъра на „Амазон“ в страната. Според данните на синдиката 500 служители са стачкували в склада в Райнберг, което е около 40 на сто от работната сила, и около 250 служители в склада в Лайпциг или 20 на сто от служителите. 

В Англия над 200 служители са стачкували днес в логистичния център на „Амазон“ в Ковънтри като част от дългогодишния спор за заплащането. 

"Амазон" с по-високи приходи и печалба от очакванията на анализаторите

Общата италианска конфедерация на труда (CGIL) обяви, че над 60 на сто от служителите ѝ в склада в Кастел Сан Джовани са стачкували, докато „Амазон“ съобщи, че над 86 на сто от служителите са дошли на работа и работният процес не е бил нарушен, информира БТА.

Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCOO) в Испания призова служителите на „Амазон“ в страната да стачкуват на предстоящия „Кибер понеделник“. 

По данни на „Атак“ (Attac), организация, която се бори срещу глобализацията и определя „Черния петък“ като „празник на свръхпроизводството и свръхконсумацията“ и е организатор на протеста във Франция, 40 автоматични пощенски станции са били засегнати от протестните действия. Според  „Амазон“ обаче всички автоматични пощенски станции във Франция са били достъпни.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кypнела крушовската

2023.11.25 | 08:53

1
Един призрак броди из Европа, призракът на комунизъма!

Добави коментар

Водещи новини