Изслушват Шолц в германския парламент за кризата около Бюджет 2024

  • 24 ноември 2023 16:32

  • 415
  • 1
Изслушват Шолц в германския парламент за кризата около Бюджет 2024
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 планира да говори пред парламента идната седмица във връзка със задълбочаващата се бюджетна криза, пред която е изправено правителството му, след решението на съда, което намали с поне 60 милиарда евро федералния бюджет, предаде ДПА.

Решението на германския конституционен съд повдигна все повече въпроси как правителството на Шолц ще плати за климатичните и инфраструктурни проекти, както и за схемата със субсидии, чрез които компенсира високите цени на газа и електроенергията. 

Волфганг Шмит, шеф на канцлерството, обяви плановете на Шолц да говори пред парламента на заседание с лидерите на 16-те германски провинции.

Съдът постанови, че строгите дългови правила в Германия не позволяват на правителството да пренасочи парите, първоначално отпуснати за пандемията от коронавируса, когато дълговите ограничения бяха премахнати заради извънредната ситуация, за климатични цели.

Шолц призова германската опозиция да подкрепи пакета за намаляване на незаконната миграция

Решението на съда хвърли съмнение и върху законността на други специални фондове, в които са заделени пари за бъдещи нужди.

Шмит каза, че парламентът ще разгледа нов допълнителен бюджет за 2023 г. идната седмица, докато съдбата на федералния бюджет за 2024 година, който трябваше да се обсъжда тази седмица, остава неясна. 

Германските законодатели добавиха така наречената "дългова спирачка" в конституцията на страната през 2009 година, припомня ДПА, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини