Полските опозиционни партии отхвърлиха усилията на Моравецки да сформира ново коалиционно правителство

  • 22 ноември 2023 15:13

  • 271
  • 0
Полските опозиционни партии отхвърлиха усилията на Моравецки да сформира ново коалиционно правителство
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Всички полски опозиционни партии отхвърлиха опитите на премиера Матеуш Моравецки да ги убеди да му помогнат за съставянето на коалиционно правителство след  изборите миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на полски депутати. Това свежда до нулата шансовете на премиера в оставка да остане на власт, отбелязва агенцията.

Националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Моравецки излезе начело на изборите на 15 октомври, но не успя да постигне мнозинство.

Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, даде на Моравецки мандат да се опита да състави ново правителство. Премиерът призова други партии да се присъединят към ПиС за формиране на широка коалиция и обеща да изпълни техните предложения за политики. Опозиционни депутати заявиха, че са получили писма да се присъединят към преговорите за съставяне на коалиция, но призивът на Моравецки не е получил подкрепа.

"Изненадан съм, защото публично казах на премиера, че този фарс е ненужен, че е ненужно да се удължава агонията на това правителство", каза Марек Савицки, депутат от дясноцентристката Полска селска партия (ПСП).

Новият полски Сейм се събра на първо заседание след изборите

ПСП се бори на изборите като част от коалицията "Трети път", която се съгласи да сформира проевропейска коалиция с "Новата левица" и либералната "Гражданска коалиция"(ГК).

Ако Моравецки не успее да спечели вот на доверие, парламентът ще гласува за назначаването на друго правителство. "Трети път"е готова да поеме властта и коалицията вече избра лидера на ГК Доналд Туск за свой кандидат за министър-председател, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини