Чешка кампания събира дарения за хеликоптер "Блек хоук" за Украйна

  • 22 ноември 2023 14:36

  • 299
  • 1
Чешка кампания събира дарения за хеликоптер "Блек хоук" за Украйна
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

"Подарък за Путин" - под това име в Прага се провежда инициатива за набиране на дарения за въоръжаване на Киев срещу руската агресия, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13498

От стартирането на инициативата над 188 000 дарители са дали сума, еквивалентна на 27,5 милиона долара  (23,1 милиона евро) за закупуване на танк, на система за разминиране, за дронове, за ръчен противотанков гранатомет и за боеприпаси за Украйна.

Инициативата си има свой сайт, преведен на 6 езика. Сайтът продава и тениски с подигравателни сюжети и текстове срещу руския президент Владимир Путин.

Инициативата е ръководена от бившия главен редактор на чешката телевизия Мартин Ондрачек. Сега целта й е да се съберат средства за закупуване на хеликоптер "Блек хоук" на стойност 4 милиона долара (3,6 милиона евро), който да бъде пратен на Украйна.

"Искаме да кажем на света, че Украйна има нужда от тези неща и да упражним натиск", казва пред Франс прес Ондрачек.

Според него доставените на Украйна оръжия и техника чрез събраните с дарения средства са подтикнали западни правителства да предприемат също действия в тази насока. Три месеца след като инициативата е финансирала закупуването на танк за Украйна, правителствата на Нидерландия и на Дания са подписали споразумение, предвиждащо закупуването на десетки бронетранспортьори за Чехия, за да ги предостави после на Киев, казва Ондрачек. Той допълва, че същото се е случило и след изпращането на система за борба с дронове.

Чешкото правителство е предоставило на Украйна хуманитарна и военна помощ и е приело половин милион украински бежанци, припомня Франс прес. 

Но Ондрачек смята, че в страните от Западна Европа настъпва умора от подкрепата за Киев и за нейните военни усилия срещу Русия. "Украйна е прекалено далече и те нямат ужасяващия исторически опит с Русия", припомня той.

В сайта на инициативата се припомня, че бившата Чехословакия е била управлявана от 1948 до 1989 г. от комунистите под контрола на Москва и всякаква проява на дисидентство тогава е била потискана.

Швейцария продава 25 танка на Германия, стига да не ги дава на Украйна

Всеки, който иска да дари средства за чешката инициатива, трябва да знае, че минималната сума, която може да бъде дарена е 1968 крони (80 евро). Тази сума не е случайна, а е препратка към съветската репресия на Пражката пролет през 1968 г.

Инициативата "Подарък за Путин" произтича от кампания за дарения за Украйна, подета от украинското посолство в Прага, която имаше огромен успех и събра 2,3 милиона евро в началото на руската инвазия. Тогава кампанията позволи да се закупят четири камиона, пълни с ръчни противотанкови гранатомети за Украйна три дни след началото на войната, разказва Ондрачек.

Сега за три дни кампанията за набиране на средства за "Блек хоук" е събрала сума, равняваща се на около 366 000 евро.  Ондрачек смята, че цялата сума ще бъде събрана за 150 дни и признава, че в самото чешко общество нещата са се променили и даренията постъпват по-бавно отпреди.

Ондрачек има и други планове за кампанията "Подарък за Путин", като например изграждане на завод за дронове за Украйна.

Той разказва, че е посетил Украйна няколко пъти и иска да се върне отново там след края на войната, придружаван от съпругата си, за дълга ваканция. Ондрачек споделя също, че във вилата си в Чехия той е подслонил сега семейство украински бежанци.

Последвайте канала на

Калина Христова
299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.23 | 18:38

1
и десет халера няма да дам за тази измет

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини