Представител на СЗО: COVID-19 остава заплаха

  • 22 ноември 2023 10:47

  • 515
  • 0
Представител на СЗО: COVID-19 остава заплаха
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

COVID-19 остава заплаха, предупреди Световната здравна организация (СЗО) четири години след появата на болестта, взела милиони жертви и опустошила световната икономика, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Тя обаче вече не се определя като приоритетна.

"Този вирус, SARS-CoV-2, в момента циркулира във всички страни и все още представлява заплаха", предупреди Мария Ван Керхов, учен от СЗО, отговарящ за борбата с пандемията.  Трябва да останем бдителни, защото вирусът циркулира, развива се и се променя", добави тя по време на разговор с обществеността в социалните мрежи във вторник.

Мария ван Керхов е едно от лицата на СЗО в борбата срещу болестта. Сега тя е изпълняващ длъжността директор по въпросите на готовността и предотвратяването на епидемии и пандемии.

Понастоящем има три варианта на вируса COVID-19, които представляват "интерес", т.е. са обект на засилено наблюдение. Четвъртият (BA.2.86) трябва да бъде добавен към тази кохорта, въпреки че не показва повишена тежест на заболяването.

"Наблюдаваме бавно и постоянно нарастване на откриването му в световен мащаб", обясни д-р Ван Керхов. 

Освен за острите и непосредствени симптоми, СЗО е загрижена за дългосрочните ефекти, причинени от вируса, известни като дълъг COVID.

Ангел Кунчев: Пикът на грипните епидемии ще е януари

"Разполагаме с доказателства, че ваксинацията срещу КОВИД-19 намалява риска" от дълъг КОВИД, каза Мария ван Керхов. Тя изтъкна, че от първите инжекции в края на 2020 г. досега в света са поставени 13,5 млрд. ваксини срещу КОВИД-19. Керхов също така насърчи хората в северното полукълбо, където скоро започва зимата, да се ваксинират срещу COVID и грип.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини