"Мелони, хората са гладни": стачка парализира Италия

  • 17 ноември 2023 15:03

  • 1804
  • 3
"Мелони, хората са гладни": стачка парализира Италия
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Хиляди служители от държавния сектор и транспорта участваха днес в свиканата от синдикатите стачка в знак на протест срещу бюджета за 2024 г. на правителството на Джорджа Мелони.

Стачкуващите обвиняват Мелони и правителството й, че използват оскъдните разполагаеми ресурси в бюджета за 2023 г., за да печелят гласоподаватели преди европейските избори идната година и в ущърб на работниците и пенсионерите.

"Мелони, хората са гладни", гласи транспарант, който държаха събралите се на "Пиаца дел Пополо" в Рим протестиращи, а хиляди хора демонстрираха по улиците на Генуа и Милано.

Две от основните три синдикални конфедерации в Италия - Обща италианска конфедерация на труда (CGIL) и Италианския съюз на труда (UIL) са в основата на тази стачка, обвинявайки правителството, че отнема ресурси от ключови сектори като здравеопазването, образованието и промишлеността.

Обща стачка парализира Италия

Учителите, служителите в сектора на здравеопазването, таксиметровите шофьори и пощенските служители също бяха призовани да участват в осемчасовата стачка в цялата страна.

Металурзите и търговците също бяха поканени да участват в стачката.

Вицепремиерът Матео Салвини, който е и министър на транспорта, наложи ограничения за стачката, за да намали проблемите в транспортния сектор, с което си навлече гнева на синдикалните лидери, предаде БТА.

Генералният секретар на Общата италианска конфедерация на труда Маурицио Ландини обвини Салвини в "атака срещу правото на стачка".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1804 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бояджията

2023.11.18 | 12:27

3
Гнусните евроатлантици -фащ и еврата съсипаха и тази хубава държава това ще видим и в България след около 7-8 години хм

2023.11.17 | 15:39

2
Циганите на Европа, пак проплакаха, ако не Русия ще умрат от глад

2023.11.17 | 15:06

1
И тия са малоумни. Търпяха и там лъжливата пландемия на глобалистите и затваряне на бизнеси 3 години сега таь дето е 5 месеца на власт им виновна. Да търсят оная с разранения нос от очилата дето я снимаха колко се трепела в инфекциозното да лекува грип с лъжливо име

Добави коментар

Водещи новини