Прокурори поискаха условна присъда от една година за френски министър

  • 16 ноември 2023 06:16

  • 335
  • 1
Прокурори поискаха условна присъда от една година за френски министър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Прокурорите по делото за злоупотреба със служебно положение срещу френския министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети са поискали да му бъде наложена условна присъда от една година, ако бъде признат за виновен, предаде ДПА. Съдът на Републиката, който разглежда казусите с министри, потвърди вчера прокурорското искане.

Процесът, на който бе даден ход миналата седмица, е по обвинение, че Дюпон-Морети е използвал министерските си правомощия, за да възбуди разследвания срещу свои лични съперници от високите етажи на съдебната система, с които е влизал в конфликт, докато е работел като адвокат по наказателни дела. Единият казус засяга съдия от Княжество Монако, а други три - съдии от държавната финансова прокуратура. Разследванията и срещу четиримата междувременно бяха прекратени.

Обвиненията срещу 62-годишния Дюпон-Морети бяха отправени от няколко съдийски синдиката и прокурори. Той отрече да е нарушавал закона. Процесът трябва да приключи в петък. В неговия период министърът не е отстранен от длъжност, но е освободен от присъствие на съвещанията на правителството. Ако бъде признат за виновен, по закон го заплашва присъда до пет години затвор и глоба от 500 000 евро, пише БТА.

Обвиниха директор в румънско министерство във вземане на такса от заплатите на свои подчинени

Една такава присъда би била удар по президента на Франция Еманюел Макрон, който застана твърдо зад министъра въпреки обвиненията, посочва ДПА, като допълва, че Дюпон-Морети е бил назначен изненадващо за министър на правосъдието при поредица от промени в правителството през 2020 г.

Дори и преди встъпването си в длъжност той е бил противоречива фигура, като е поемал защитата на подсъдими в шумни процеси, отбелязва още агенцията.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.16 | 11:36

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини