Глобиха енергийни компании повишили сметките за ток

  • 15 ноември 2023 18:12

  • 645
  • 2
Глобиха енергийни компании повишили сметките за ток
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италианският агенция за защита на конкуренцията глоби шест енергийни компании с над 15 млн. евро за увеличаване на потребителските цени въпреки закона, целящ стабилизиране на сметките за електричество и газ, съобщава БТА.

Агенцията за защита на конкуренцията и пазара заяви в изявление, че фирмите са използвали "агресивни търговски практики", които са имали за резултат "поставянето на потребителите в зависимост от това да приемат увеличение на цените" от 10 август 2022 г. до 30 юни 2023 г.

Най-големите глоби бяха наложени на италианските енергийни гиганти Enel (10 млн. евро) и Eni (5 млн. евро).

Италианската инфлация се е забавила

И двата "едностранно са променили цените за повече от четири милиона потребители въз основа на договорни клаузи, позволяващи на дружествата да решават по свое усмотрение дали и кога да променят тарифата", заяви регулаторът.

Другите четири дружества - Acea Energia, Iberdrola Clienti Italia, Dolomiti Energia и Edison Energia - получиха глоби в размер от 560 000 до 5 000 евро, тъй като поведението им беше оценено от органа за защита на конкуренцията като по-малко сериозно.

След като цените на енергията скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., италианското правителство на Марио Драги забрани едностранното увеличение на цените за доставка на електроенергия и газ от 10 август 2022 г. до 30 юни 2023 г., съобщи органът.

Въпреки това шестте глобени дружества "изпратиха на клиентите си писма, в които ги инструктираха да приемат промените в цените през този период, което доведе до значително увеличение на сметките", заяви органът.

В изявление Enel защити действията си, като заяви, че е действала "в пълно съответствие" с всички разпоредби.

Дружеството "се е ограничило да извърши спрямо своите клиенти само подновяване на изтичащите икономически условия, както е предвидено в договора", се казва в него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
645 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.15 | 20:54

2
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik
съни

2023.11.15 | 19:23

1
а в България кога ще го направите.

Добави коментар

Водещи новини