ЕС няма да успее да произведе един милион снаряда за Украйна

  • 14 ноември 2023 12:37

  • 808
  • 6
ЕС няма да успее да произведе един милион снаряда за Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз няма да изпълни целта си да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда и ракети до следващия март, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Ройтерс

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13393

Пристигайки на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, Писториус също постави под въпрос "реализма" целта да бъде поставена през март тази година с краен срок от 12 месеца.

Коментарите на Писториус са първото публично признание от високопоставен европейски министър, че целта няма да бъде постигната, въпреки че дипломати и официални лица изразяват скептицизъм насаме от месеци относно целта.

Целта беше определена в отговор на острата и продължаваща нужда на Украйна от 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се превърнаха в ключов елемент в нейната борба срещу Русия, тъй като конфликтът се превърна в интензивна война на изтощение.

"Не обещах един милион снаряда и това беше нарочно. Правилният въпрос, който трябва да бъде зададен, е дали един милион някога е бил реалистична цел", каза Писториус пред репортери.

"Имаше гласове, които предупреждаваха: "По-добре внимавайте, един милион се казва лесно, парите са налични, (но) продукцията трябва да е налице". Тези предупредителни гласове доказват правотата си точно сега, за съжаление", каза той.

Някои длъжностни лица още миналата година заявиха, че европейската промишленост не разполага с производствен капацитет, за да постигне целта.

Но някои също така твърдят, че все пак си струва да се постави амбициозна цел, която насърчава държавите да правят поръчки и компаниите да инвестират в увеличаване на капацитета.

Украйна съобщи за трима загинали и ранено дете при руски обстрел

Други министри, пристигнали на срещата, не потвърдиха думите на Писториус, но и не му противоречат.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че блокът е предоставил повече от 300 000 артилерийски снаряда и ракети по първата линия на схемата, която включваше държави-членки на ЕС, доставящи от собствените си запаси.

Той каза, че фокусът сега е върху втория елемент от схемата - страните от ЕС, които поръчват нови снаряди от индустрията в рамките на съвместна инициатива за обществени поръчки. ЕС се опитва да получи по-добра представа за това колко снаряди ще бъдат изстреляни, каза той.

"Това е въпрос на взаимодействие между индустрията и държавите-членки. Работата е в процес", каза той пред репортери.

Европейската агенция по отбрана на ЕС съобщи в края на септември, че седем държави от ЕС са поръчали боеприпаси по схемата, но не предостави стойността или обема на поръчките, като се позова на поверителността.

Борел предположи, че част от проблема е, че европейската отбранителна индустрия изнася около 40% от продукцията си в страни извън ЕС.

"Може би това, което трябва да направим, е да се опитаме да пренасочим това производство към приоритета ни - това е Украйна", каза той.

Тиери Бретон, еврокомисарят по въпросите на индустрията, каза, че оръжейните компании напредват в увеличаването на производството.

Бретон заяви, че целта за увеличаване на европейското производство на 155-милиметрови снаряди до един милион годишно ще бъде постигната.

Последвайте канала на

Калина Христова
808 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.11.14 | 14:20

6
Смешници жалки от ЕС, НАТО и САЩ - сега вече разбирате ли какво е да сте във война с РУСИЯ? Хахахахаха
Майтапчи Йово

2023.11.14 | 13:27

5
Нищо... и един милион буркани с компоти си е файда:)))!
гола вода

2023.11.14 | 13:18

4
и кал по гърба

2023.11.14 | 13:10

3
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

2023.11.14 | 12:53

2
Да поръчат от фирмите на кyPнелия червената говноядка.

2023.11.14 | 12:45

1
А после, защо бием циганите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини