Огромно множество се присъедини към депутатите в парижкия поход срещу антисемитизма

  • 12 ноември 2023 20:29

  • 1530
  • 1
Огромно множество се присъедини към депутатите в парижкия поход срещу антисемитизма
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Хиляди хора се присъединиха днес към законодателите в Париж, за да осъдят нарастването на антисемитските прояви във Франция по време на конфликта в ивицата Газа, но споровете за политическото участие помрачиха планираното демонстриране на единство, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Протестът, свикан от лидерите на двете камари на парламента на Франция, беше предизвикан от трикратното увеличение на броя на антисемитски инциденти в сравнение с цялата 2022 г. след атаката на „Хамас“ на 7 октомври в Южен Израел, предаде БТА.

Политически фигури, включително министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха шествието. Те носеха транспарант с надпис „За Републиката, срещу антисемитизма". На няколко пъти прозвуча френският национален химн.

По оценки на полицията105 000 души са участвали в неделната проява.

Голямо шествие против антисемитизма се очаква в Париж

Президентът Еманюел Макрон, чието решение да не присъства, предизвика критики от някои политици, публикува отворено писмо, подкрепяйки шествието и осъждайки „непоносимото възраждане на необуздан антисемитизъм“.

Подготвянето на шествието беше белязано от спорове кои политически сили трябва да бъдат представени. Решението на  крайнодесния „Национален сбор“ да участва подтикна радикално-лявата партия „Непокорна Франция“ да се дистанцира от събитието, макар че други леви партии се включиха.

През последните седмици леви депутати се присъединиха към пропалестинските протести, включително вчерашното шествие в Париж. 

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от френските леви политици, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Протести срещу антисемитизма днес имаше и в други френски градове, включително в Марсилия, където се включиха около 7000 души, според оценка на полицията.

На други места в Европа нараства безпокойството от разпалването на антисемитизъм и други форми на екстремизъм. Във Великобритания вчерашната голяма пропалестинска демонстрация на беше белязана от сблъсъци между крайнодесните контрапротестиращи и полицията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЛИЛЕКОВА ГРАДИНА 19

2023.11.13 | 05:47

1
аз съм против антисемитизма и тарамбуките.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини