Започва независимо разследване на смъртоносно корабокрушение край Гърция, при което през юни загинаха стотици мигранти

  • 10 ноември 2023 22:28

  • 1202
  • 2
Започва независимо разследване на смъртоносно корабокрушение край Гърция, при което през юни загинаха стотици мигранти
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият омбудсман обяви, че започва независимо разследване на действията на бреговата охрана във връзка с морската трагедия през юни, при която стотици мигранти, опитващи се да достигнат Европа с риболовен кораб, се удавиха, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1595

Независимият орган обяви вчера, че е взел това решение след „изричния отказ“ на гръцката брегова охрана да започне дисциплинарно разследване в отговор на писмени искания от омбудсмана.

Съветът на Европа приветства този ход.

Спасиха 76 мигранти, бедстващи край Закинтос

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че е „от първостепенно значение“ да се проведе независимо разследване, което да установи какво се е случило и, ако е необходимо, да доведе до наказване на отговорните лица.

Тя отбеляза, че инициативата, предприета от институцията на гръцкия омбудсман, е много важен принос към усилията.

Военен съд с юрисдикция над гръцките военноморски сили и бреговата охрана също провеждат предварително разследване на корабокрушението от 14 юни, при което бяха извадени 104 оцелели и 78 тела от морето.

Смята се, че над 750 души са били на борда на риболовен кораб, предимно под палубата, когато той рязко се е наклонил и бързо е потънал през нощта. Това е една от най-смъртоносните катастрофи в Средиземно море от този вид.

Гръцкият съд разглежда и иск на 40 оцелели, които обвиняват гръцката брегова охрана, че не е успяла да предотврати корабокрушението и загубата на човешки животи.

Активисти и групи за защита на правата на човека остро критикуват бреговата охрана за начина, по който е провела операцията, въпреки че патрулна лодка е ескортирала кораба с мигранти в продължение на часове и е била на мястото, когато е потънал в дълбоки води на 75 км от югозападната част на Гърция.

Бреговата охрана заяви, че потъването изглежда е причинено от масово движение на хора по палубата на една страна, което е преобърнало претъпкания кораб. Бреговата охрана също така посочи, че мигрантите, които са се опитвали да стигнат от Либия до Италия, са отказали помощ по-рано.

Някои от оцелелите обаче твърдят, че корабът се е преобърнал по време на неуспешен опит да бъде изтеглен – нещо, което бреговата охрана категорично отрича.

Омбудсманът заяви, че е необходима „абсолютна прозрачност“ за начина, по който гръцките власти са се справили с операцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.11 | 06:47

2
Разстрел за влизане без разрешение в друга държава или имот.
Сърбеца

2023.11.10 | 22:50

1
Що не разследват смъртта на над 5000 деца в Газа ?

Добави коментар

Водещи новини