Президентът на Португалия разпусна парламента и свика предсрочни избори

  • 10 ноември 2023 10:55

  • 744
  • 1
Президентът на Португалия разпусна парламента и свика предсрочни избори
© Getty Images (архив)

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза оповести този четвъртък, че е разпуснал парламента и ще свика предсрочни парламентарни избори на 10 март догодина.

Действията на държавния глава бяха продиктувани от подадената оставка на премиера Антониу Коща след корупционния скандал, който разтресе кабинета му.

Именно свикването на предсрочни избори беше предпочитаният вариант от лидерите на парламентарно представените партии след срещата им с президента Соуза в сряда.

След срещата държавния глава посочи, че срещата с партийните лидери е продължила близо четири часа. Той също така поздрави премиера за решението му да подаде оставка толкова бързо и допълни, че предложението на социалистите да изберат друг министър-председател, за да се запази правителството, „не е било най-удачното решение на политическата криза“.

Корупционен скандал разтърси Португалия: Прокуратурата започна разследване срещу премиера и негови министри

По думите му изборите са най-добрият вариант, защото „това е смисълът на демокрацията и никой не бива да се страхува от народа си“.

Марселу Ребелу де Соуза заяви, че е имал намерение да свика изборите и на по-ранна дата, но не го е направил, защото на Социалистическата партия ѝ трябва време, за да си избере нов председател.

Междувременно правителството на Коща одобри в четвъртък увеличение на минималната работна заплата в размер на 820 евро и актуализация на възнагражденията на държавните служители от януари 2024 г.

От кабинета се похвалиха, че повишението с 7,9% на минималната работна заплата е най-голямото в последните години, отбелязва 20minutos.

Последвайте канала на

Владимир Василев
744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.10 | 11:54

1
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини