Палеж на еврейското гробище във Виена

  • 01 ноември 2023 14:40

  • 1154
  • 0
Палеж на еврейското гробище във Виена
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пожар се е разразил в еврейската част на централното виенско гробище през изминалата нощ. Засегната е една постройка за еврейски обредни ритуали, така наречената зала за церемонии. По стените на гробищния парк са надраскани пречупени кръстове, съобщават австрийски медии. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2525

По думите на говорител на Виенската служба за противопожарната безопасност пристигналите по сигнал около 20 пожарникари са овладели пламъците.

Както съобщи председателят на еврейската общност в Австрия, опожарено е фоайето на залата за церемонии. Материалните щети са значителни, но няма пострадали лица, пише БТА.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг е изразил в социалните мрежи дълбоката си покруса от случилото се: „Мирното и основано на уважение съжителство е върховен приоритет в нашия град. Наше историческо задължение е да пазим еврейския живот и еврейските институции.“

Вандализъм срещу главната синагога във Виена

Австрийският канцлер Карл Нехамер е заявил в Екс: „Най-остро осъждам атентата на еврейското гробище във Виена. Антисемитизмът няма място в нашето общество и срещу него ще се води борба с всички политически и юридически средства. Надявам се, че извършителите ще бъдат открити бързо.“

Вицеканцлерът Вернер Коглер също е коментирал инцидента: „Антисемитският палеж на централните гробища е още един акт на напълно неприемлива агресия срещу сигурността на живота на евреите в Австрия“, осъждайки най-остро случилото се, Коглер е призовал разследващите органи да открият бързо извършителите и да ги изправят пред съда. „Заедно ние ще се опълчим срещу тези отвратителни заплахи срещу еврейската култура и ще пазим живота на евреите в Австрия“, е заявил вицеканцлерът, цитиран от медиите.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини