Над 260 мигранти пристигнаха през уикенда в Кипър

  • 23 октомври 2023 11:01

  • 736
  • 0
Над 260 мигранти пристигнаха през уикенда в Кипър
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Кипър се сблъска с рязък скок на пристигащи по море мигранти. Само за два дни, в събота и неделя, 264 души с три лодки достигнаха острова, съобщи вътрешното министерство днес. В същото време полицията разби мрежа за трафик на мигранти, като арестува днес 10 участници в нея.

Мигрантите са сирийци и са стигнали до Кипър от Ливан, по информация на вътрешното министерство.

Освен това има съобщения за големи групи от хора, които очакват да отплават за острова.

Ситуацията предизвика значителна загриженост от кипърските власти, като се има предвид, че кризата в региона сега засилва натиска от пристигащи нередовни мигранти.

В същото време са ограничени възможностите за адекватен и координиран контрол, особено от ливанските власти да спрат отплаването на лодките.

ЕК предлага държавите в ЕС да са длъжни да връщат мигранти, когато създават заплаха за сигурността

От вътрешното министерство отново подчертаха, че наличните ресурси и приемните центрове в Кипър са ограничени и могат да приемат само много малко нови мигранти.

Междувременно днес полицията проведе мащабна операция с участието на над 130 полицейски служители в района на град Пафос за разбиване на мрежа за трафик на мигранти към Кипър.

Арестувани са 10 души, още 5 се издирват. У единия задържан са открити 160 000 евро и различни документи, които са иззети за допълнителни експертизи.

Според полицията престъпната група е действала от 2019 г. Днешната операция е трети удар на кипърските власти върху организациите за незаконна миграция на острова. Общият брой на арестуваните достигна 22 души.

Последвайте канала на

Калина Христова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини