Испанското председателство на ЕС предвижда гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген през декември

  • 19 октомври 2023 17:40

  • 1440
  • 1
Испанското председателство на ЕС предвижда гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген през декември
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през декември за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи телевизия "Евронюз", като се позова на изявление на испанския министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.

Приемането на нови държави в Шенгенското пространство, в което гражданите на страните членки може да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол, трябва да бъде единодушно одобрено от Съвета по правосъдието и вътрешните работи (СПВР). В него заседават вътрешните министри на двадесет и седемте страни членки на ЕС.

Последното заседание на СПВР под испанското председателство на Съвета на ЕС е насрочено за 5 и 6 декември тази година. "Ние се надяваме на последното заседание на Съвета по правосъдието и вътрешните работи приемането на България и Румъния в Шенген да стане реалност", заяви испанският вътрешен министър пред телевизия "Евронюз" тази сутрин, предаде БТА.

Гранде-Марласка отбеляза, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е "приоритет" на испанското председателство.

"Убеден съм, че това е възможно. Ще направим всичко по силите си през декември, за да постигнем споразумение. Стискам палци, работим много здраво по въпроса", добави министърът.

Зам.-председател на ЕК за влизането ни в Шенген: Всички планети са се подредили, очаквайте положителен отговор

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 21:43

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини