Италия запазва схемата за съхранение на газ до 2024 г. заради конфликта в Близкия изток

  • 19 октомври 2023 15:52

  • 727
  • 1
Италия запазва схемата за съхранение на газ до 2024 г. заради конфликта в Близкия изток
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Италия планира да запази до септември 2024 г. най-новата схема за съхранение на газ, въведена за първи път в средата на 2022 г., за да бъдат увеличени стратегическите запаси. Това се посочва в правителствен указ, публикуван късно вчера и цитиран от Ройтерс.

Този ход идва на фона на все по-големите опасения, че конфликтът между Израел и "Хамас" ще се разрасне, след като стотици хора бяха убити вследствие на взрива в болницата в Газа, което доведе до скок на цените на електроенергията.

Финансовото министерство отпусна на компанията-управител на енергийните услуги (GSE) 4 милиарда евро за закупуването на газ на фона на усилията на страната да се справи със спада в доставките на руски газ.

Операторът бе задължен да продава газа на пазара и впоследствие да връща заема на финансовото министерство до идния месец, но според новия указ схемата ще остане в сила до средата на септември идната година, като същевременно се удължава срокът за погасяване с една година.

Газохранилищата в Европа са пълни

След като постепенно се понижиха в сравнение с регистрираните пикове, цените на електроенергията започнаха постепенно да нарастват отново през последните месеци, принуждавайки италианското правителство да забави постепенното премахване на експанзионистичните политики, приети след пандемията и последвалата енергийна криза. 

Европейските цени на газа скочиха днес до почти 50 евро за мегаватчас  спрямо 30,6 евро на 25 юли.

Те обаче са доста под равнищата от 340 евро за мегаватчас, достигнати през август 2022 г., когато руските газови доставки се понижиха след инвазията на Москва в Украйна, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 21:46

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини