ЕК предлага държавите в ЕС да са длъжни да връщат мигранти, когато създават заплаха за сигурността

  • 18 октомври 2023 16:37

  • 1551
  • 2
ЕК предлага държавите в ЕС да са длъжни да връщат мигранти, когато създават заплаха за сигурността
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да бъдат задължени да връщат мигрантите, които създават заплаха за сигурността. Предложенията включват и промени в правилата за отнемането на визи за пътуване до ЕС, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас поясни на пресконференция, че законодателните промени са подготвяни отдавна и нямат пряка връзка с последните събития в Израел, Газа, Франция и Белгия. Той добави, че днес ще изпрати писмо до държавите в ЕС, в което ще посочи как да се подобри приложението на съществуващите правила в областта на сигурността.

По неговите думи предлаганите промени включват също ограничения за употребата на дронове, които все по-често се използват за престъпна дейност и тероризъм. Схинас добави, че комисията предлага държавите от ЕС да могат да разполагат с повече основания да отнемат визи в случаи на злоупотреба.

Терористичната заплаха в ЕС е висока и може допълнително да се повиши, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Виждаме все повече нападения на "самотни вълци". Нараства заплахата от радикализация онлайн. Трябва да бъдем много внимателни, още повече, че събитията в Израел и Газа може да доведат до допълнителна радикализация в ЕС, предупреди тя.

Стана ясно откъде е влязъл в Европа атентаторът от Брюксел

По нейните думи миналата година в ЕС са получени 150 хиляди молби за закрила от мигранти, пристигнали от държави, от които се пътува без виза. Държави с безвизов режим с ЕС евтино продават визи на хора, които представляват заплаха за сигурността на ЕС, заяви Йохансон.

Действащото законодателство предвижда държавите в ЕС да преценяват кога да прилагат доброволно връщане на незаконно пребиваващи мигранти и кога да прибягват до принудителни стъпки, отбеляза тя. По нейните думи тази година броят на връщанията се е повишил с 20 на сто. Годишно в ЕС се издават около 400 хиляди решения за връщане, тази година са били върнати около 65 хиляди мигранти, уточни еврокомисарят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1551 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kali

2023.10.18 | 17:49

2
Ох,късно е либе за китка, сганта е проникнала вече навсякъде заради тъпите ви идеи за толерантност към "бежанците"....

2023.10.18 | 16:57

1
glupavi pe dali ta vie ste prieli pocti cialata isliamaska armia tia ne e li zaplaha za vashata glupava sigurnost

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини