Папата призова за хуманитарни коридори за Газа

  • 15 октомври 2023 15:30

  • 1066
  • 1
Папата призова за хуманитарни коридори за Газа
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес призова за хуманитарни коридори, които да помогнат на обсадените в Ивицата Газа и отново призова за освобождаването на заложниците, държани от войнстващата ислямистка групировка "Хамас", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

"Настойчиво моля децата, болните, възрастните хора и жените, всички цивилни граждани да не стават жертви на конфликта. Нека хуманитарните права да бъдат спазвани, преди всичко в Газа, където е спешно и необходимо да се гарантират хуманитарни коридори, за да се помогне на цялото население", каза Светият отец в седмичното си обръщение към хиляди хора на площад "Свети Петър".

Франциск говори в момент, когато Израел подготвя войските си за сухопътно нападение в отговор на безпрецедентното нападение от ислямисткото движение "Хамас".

"Толкова много хора вече са загинали. Моля ви, без повече проливане на невинна кръв нито в Светите земи, нито в Украйна, нито където и да било другаде.  Достатъчно! Войните винаги са поражение, винаги", каза той.

Франциск призова за молитви, за да се противодейства на "дяволската сила на омразата, тероризма и войната" и призова вярващите по света да се присъединят към католиците в Светите земи в ден на пост и молитва за мир във вторник.

Папа Франциск призова за спиране на насилието в Израел

В петък Ватиканът предложи да посредничи в конфликта. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, заяви, че нападението на "Хамас" срещу израелски граждани е "нечовешко", предава БТА. 

По отношение на израелския отговор и на широко очакваната сухопътна операция, Паролин заяви, че "тези, които са нападнати, имат право да се защитават, но дори и при законната защита трябва да се спазва пропорционалност."

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Папата

2023.10.15 | 17:57

1
да вземе да ги приеме тези терористи и да ги храни във Ватикана!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини