Папата откри 16-ото редовно общо събрание на Синода на епископите

  • 04 октомври 2023 13:40

  • 621
  • 0
Папата откри 16-ото редовно общо събрание на Синода на епископите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март откри днес с молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана 16-ото редовно общо събрание на Синода на епископите - голяма среща за бъдещето на Католическата църква, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Светият отец заяви, че Католическата църква се нуждае от ремонт, за да се превърне в място за прием на "всички, всички, всички", а не в твърда стена, раздирана от страхове и идеология.

Така папата откри официално срещата, която прогресивно настроените вярващи се надяват да доведе до повече ръководни постове, заемани от жени, докато консерваторите предупреждават, че може да разцепи Църквата.

В молитвата си Франциск призна идеологическите различия, но призова вярващите да ги оставят настрана и вместо това да се вслушват в Светия дух.

Папата припомни, че неговият съименник Свети Франциск от Асизи, чийто празник се чества днес, също се е сблъсквал с разделения и напрежение през живота си и е отговорил с молитва, милосърдие, смирение и единство, когато му било казано: "Иди и възстанови моята църква".

"Нека и ние направим същото", каза Франциск. "И ако светите народи на бога със своите пастири от цял свят имат очаквания, надежди и дори някои страхове по отношение на общото събрание на Синода на епископите, което започваме, нека продължим да помним, че това не е политическа среща, а събрание на духа; не е поляризиран парламент, а място на благодат и общение", добави Светият отец.

Ватиканът може и да благослови еднополовите двойки

Още преди срещата да започне, тя бе определена като историческа, защото папата реши да позволи на жените и миряните да гласуват заедно с епископите за всеки окончателно приет документ, отбелязва АП. Макар и по-малко от една четвърт от 365-те членове с право на глас да не са епископи, реформата е радикална промяна в сравнение с фокусирания върху йерархията Синод на епископите и е доказателство за убеждението на Франциск, че Църквата е по-скоро за вярващите, отколкото за духовните им водачи.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини