Гръцкият премиер: Първите сто дни на мандата ми се сториха като хиляда

  • 03 октомври 2023 16:50

  • 1190
  • 1
Гръцкият премиер: Първите сто дни на мандата ми се сториха като хиляда
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сто дни ми се сториха като хиляда, заяви гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., говорейки за пожарите и наводненията в страната му през последните месеци в интервю за телевизия Алфа, цитирано от гръцките медии. 

На 25 юни Мицотакис начело на дясноцентристката Нова демокрация беше преизбран за втори пореден мандат. За първите 100 дни от управлението му вчера той заяви, че ги е усетил като хиляда, тъй като това лято, непосредствено след изборите, гърците бяха призвани да се справят с безпрецедентни смъртоносни природни бедствия – огромни пожари, последвани от невиждани наводнения. Град Волос в Централна Гърция беше наводнен два пъти в рамките на 20 дни.

„Трябва да ви кажа, че напълно разбирам чувствата на обществото, отразени в социологическите проучвания“, каза премиерът в отговор на негодуванието от правителството по отношение на справянето с бедствията. 

Той поясни и че „напълно разбира, че положителните събития от лятото се губят, когато всичко е помрачено от настоящите събития“. 

„Не оспорвам проучванията на общественото мнение, а по-скоро споделям същите чувства: необходимостта да работим по-бързо, да вдигнем летвата на собствените си очаквания и – особено по въпросите, свързани с климатичната криза – да направим много повече, отколкото сме планирали, по простата причина, че условията оттук нататък винаги ще бъдат по-трудни. Това няма да се промени“, отбеляза Мицотакис. 

Новото правителство на Мицотакис получи вот на доверие в парламента

Като положителни постижения той посочи цялостното представяне в областта на икономиката и туризма, както и напредъка при модернизирането на администрацията за постигане на „законност навсякъде“, отбелязва БТА.

Премиерът заяви, че най-големият проблем, с който се сблъсква средностатистическото гръцко семейство днес, са високите цени. По думите му този проблем може да се реши чрез два подхода – прилагане на временни мерки за подпомагане, както и на „по-структурно решение“ за трайно увеличаване на заплатите и разполагаемия доход, включително мерки за гарантиране на правилното функциониране на пазара.

„Въпреки големите увеличения все още вярвам, че вече наближаваме началото на края на този цикъл на висока инфлация“, каза министър-председателят. 

За предстоящите местни избори Мицотакис подчерта, че целта на Нова демокрация остава да спечели възможно най-много региони, тъй като областните управители имат много важна роля за централните политики на правителството. Те трябва да управляват повече от 8 млрд. евро от фондовете на ЕС, поради което е важно да споделят „общата философия за това как трябва да се упражнява администрацията на всички нива“, поясни Мицотакис. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 23:50

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини