Педро Санчес отново получи шанс да състави правителство в Испания

  • 03 октомври 2023 16:23

  • 1227
  • 1
Педро Санчес отново получи шанс да състави правителство в Испания
© Getty Images (архив)

Испанският крал Фелипе VI натовари днес изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес да представи кандидатурата си за премиер в парламента. Това съобщи председателката на Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент) Франсина Арменгол, цитирана от Франс прес.

„Негово Величество кралят ме уведоми за решението си да предложи Педро Санчес като кандидат за председател на правителството“, каза по телевизията Арменгол.

За да се сдобие с мнозинство в парламента, социалистът Санчес ще трябва да си гарантира ключовата подкрепа на привържениците на независимостта на Каталуния, които в замяна искат амнистия за свои съмишленици.

Санчес, който е на власт от 2018 г., разполага със срок до 27 ноември, за да получи необходимата подкрепа в парламента. Ако не се справи с тази задача, ще бъдат насрочени нови избори в средата на януари идната година.

Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, чиято партия се класира на първо място на парламентарните избори на 23 юли, не успя да стане премиер, след като миналата седмица кандидатурата му бе отхвърлена от депутатите, припомня БТА.

Испанският парламент окончателно отхвърли кандидатурата на лидера на консерваторите за премиер

Последвайте канала на

Владимир Василев
1227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 23:51

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини