Съветът на Европа с 22 препоръки към Кипър за борбата с корупцията

  • 02 октомври 2023 14:15

  • 631
  • 0
Съветът на Европа с 22 препоръки към Кипър за борбата с корупцията
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

22 препоръки към Кипър отправя мониторинговата комисия GRECO към Съвета на Европа ("Групата държави срещу корупцията към Съвета на Европа") в издадения днес доклад от петия оценъчен кръг на средиземноморската страна. Той бе фокусиран върху предотвратяването на корупцията и насърчаването на почтеността в правителството и правоприлагащите органи, включително полицията.

Европейските експерти призовават Никозия да разработи специализирана антикорупционна политика за всички лица на висши изпълнителни позиции в правителствените органи в страната.

В доклада се отбелязва, че "новото законодателство в Кипър има някои силни разпоредби на хартия за предотвратяване на корупцията от хора на висши ръководни длъжности, но тяхната ефективност е подкопана от институционални пропуски и слабости, включително разрастването на комисии с малко координация, ресурси, опит и авторитет". 

Страната се нуждае от по-силна система за отчетност в правителството, за да се предотвратят рисковете от прекомерно влияние, се казва още в оценката.

Според нея въпросът за конфликта на интереси е "особено предизвикателство в Кипър, но неговото третиране е тясно по обхват".

Групата към Съвета на Европа смята и че Кипър трябва да направи повече за разкриването на имуществото на длъжностните лица, особено за укрепване на съответните механизми за надзор и правоприлагане, както и за достъпа до информация.

Още половин година нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост в Кипър

Парламентът на страната прие миналата година законодателството за създаване на независима комисия срещу корупцията, засилена защита на свидетелите от обществен интерес (подаващите сигнали за нередности) и регулиране на лобирането.

Европейският доклад включва 13 препоръки към правителството и 9 препоръки за полицията.

Кипърските власти са длъжни да представят доклад за мерките, предприети за изпълнението им, до 31 декември следващата година.

Последвайте канала на

Калина Христова
631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини