Зам.-председател на ЕК: Русия воюва с думи в останалата част от света, в Украйна - с оръжие

  • 26 септември 2023 13:33

  • 1557
  • 4
Зам.-председател на ЕК: Русия воюва с думи в останалата част от света, в Украйна - с оръжие
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Русия воюва с оръжие в Украйна, а с думи - в останалата част от света, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова. Тя съобщи, че големите онлайн платформи се борят с разпространението на дезинформация, но според нея усилията им засега не са достатъчни.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12187

По нейните думи платформата Х (бившият Туитър), води с най-много разпространявана дезинформация, след като се оттегли от правилника на ЕС за поведение на големите дружества в интернет. Платформите трябва да имат предвид, че в информационното пространство се води война срещу нас, призова Юрова. Тя отбеляза, че Майкрософт, Мета, Гугъл, ЛинкдИн и Тик-Ток, които са сред 44-те дружества, подписали правилата, са представили нови доклади за противодействието на дезинформацията в последните шест месеца. За пръв път разполагаме с толкова широк набор от данни в докладите, оценявам техните усилия, добави Юрова, цитирана от БТА.

Зам.-председател на ЕК: Войната в Украйна е битка срещу демокрацията

Борбата с дезинформацията онлайн изисква широк подход, с участието на цялото общество. Дезинформация има и офлайн, но с нарастването на употребата на интернет злосторниците получиха нов начин да се опитват да подкопаят европейската демокрация. Призовавам платформите да имат предвид войната на Русия в Украйна и предстоящите догодина избори за евродепутати, заяви тя.

Русия води война на идеи в нашето информационно пространство с полуистини и лъжи, за да създаде измамното впечатление, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. Днес това е оръжие за масова манипулация, насочено едновременно към руснаците и към европейците, а и към останалата част на света. Големите платформи трябва да имат предвид тези заплахи, особено в навечерието на изборите за ЕП догодина, настоя зам.-председателят на ЕК.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1557 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тенев

2023.09.26 | 18:16

4
ЕС НЕ е и НЯМА да бъде целият свят!

2023.09.26 | 15:04

3
да има много дезинформация в медиите защо във всички наши медии се премълчава случилото се в канадския парламент зеленски и партията на трюдо аплодираха 98 годишен нацист от ескадроните на смърта сс-галичина и сега се оправдават незнаели че бил нацист всеки знае че англия канада австралия приютиха укронацистите от сс след втора световна война даже химлер беше удивен от тяхната жестокост
пп спермите

2023.09.26 | 14:03

2
българите намразиха ес защото со с перм и на краварите

2023.09.26 | 13:40

1
ЕС воюва с гъ3а си

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини