Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния скочил над 25 пъти за два месеца

  • 25 септември 2023 14:53

  • 880
  • 1
Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния скочил над 25 пъти за два месеца
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния се е увеличил над 25 пъти за два месеца, предава Диджи24. Най-новите данни на Министерството на здравеопазването в страната показват, че в периода от 11 до 17 септември в страната са били регистрирани над 11 200 заразени с коронавируса или това са 4055 случаи повече спрямо предходната седмица. Броят на хоспитализираните в COVID отделенията е 967, като 212 от тях са деца. 18 са смъртните случаи през последната седмица, като 5 от починалите пациенти са били ваксинирани.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32870

„В понеделник тествах десет души и девет от тях бяха положителни“, коментира д-р Сандра Алексиу, председател на Асоциацията на семейните лекари в Букурещ и член на Румънското общество по микробиология. По думите й обаче това е можело да се очаква.

“Когато температурите паднат и стане по-хладно, вирусите, които циркулират през студения период чрез въздушни течения, се увеличават по интензитет. Затова се събуждаме с повече респираторни инфекции като цяло. Другите коронавируси или риновирусите, или грипните вируси винаги се увеличават през есенно-зимния период. По същия начин влизането в колективи. Училищата отварят, часовете започват, има моменти, когато повече хора се събират в затворени пространства. Когато тези помещения не се проветряват, е сигурно, че вирусите циркулират по-интензивно и имат възможност да причиняват инфекции по-често”, отбелязва Сандра Алексиу. 

Доц. Кунчев с подробности за ръста на Ковид у нас и противогрипните ваксини

Тя обяснява още, че вирусите често претърпяват мутации, което ще доведе и до адаптирането на ваксините, които „вероятно ще съдържат новите щамове“. По думите й обаче правилата, научени в пандемията – хигиена, проветрение, маска – не трябва да се пренебрегват при нужда.

Междувременно здравният министър Александру Рафила заяви, че за момента предпазните маски няма да стават задължителни, но са препоръчителни за хората с респираторни заболявания, особено в градския транспорт или в помещения с повече хора.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
880 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.25 | 23:16

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини