Словакия и Украйна създават лицензионна система за търговия със зърно

  • 21 септември 2023 13:47

  • 980
  • 1
Словакия и Украйна създават лицензионна система за търговия със зърно
© Getty Images

Министрите на земеделието на Словакия и Украйна се споразумяха да създадат лицензионна система за търговия със зърно, която позволява забраната за внос на четири украински стоки в Словакия да бъде вдигната, след като системата бъде създадена, съобщи Ройтерс, позовавайки се на словашкото министерство на земеделието.

Словакия, Полша и Унгария обявиха национални ограничения върху вноса на украинско зърно миналата седмица, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната си за внос в пет източноевропейски държави членки на ЕС, предава БТА. 

Спорът ескалира, след като Украйна, която използва сухопътни маршрути на запад, за да компенсира загубените възможности за износ по море на фона на инвазията на Русия, подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) заради забраните.

"Министрите се съгласиха да създадат система за търговия със зърно, базирана на издаване и контрол на лицензи", посочи словашкото министерство в имейл, допълвайки, че докато тази система не заработи и не бъде напълно тествана, забраната за внос на четири стоки от Украйна остава в сила.

Украйна също се съгласи да спре жалбата в СТО, каза словашкото министерство.

Все още няма подробности как ще работи системата за лицензиране. Словашката забрана за внос беше одобрена до края на годината.

Страните, които налагат националните забрани, твърдят, че евтината украинска пшеница, предназначена главно за транзит на запад и до пристанища, съсипва вътрешните им пазари.

Заради зърното: Полша вече няма да доставя оръжия на Украйна

През по-голямата част от миналата година около 60 на сто от украинското зърно е преминало транзитно през тези три страни от ЕС, както и през България и Румъния.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.21 | 14:57

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини