Германски депутати настояват пред Шолц Берлин да предостави на Украйна ракети "Таурус"

  • 14 септември 2023 17:17

  • 1214
  • 6
Германски депутати настояват пред Шолц Берлин да предостави на Украйна ракети "Таурус"
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Засилва се натискът върху германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 от парламентарните групи в правителствената коалиция той да се съгласи да достави крилати ракети "Таурус" на Украйна. Това става ясно от съвместно писмо до канцлера и до министъра на отбраната Борис Писториус от членовете на Бундестага Андреас Шварц (СДП), Антон Хофрайтер (Зелени) и Мари-Агнес Щрак-Цимерман (СвДП), съобщи сп. "Шпигел".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13500

"Настъплението на Украйна вече показва важни успехи", пишат те, като подчертават: "По-специално, Украйна се нуждае от крилатата ракетна система "Таурус", която е налична в запасите на Бундесвера, за да отслаби руската военна логистика."

Те добавят, че доставката на тези оръжия трябва да се извърши в спешен порядък.

Коментирайки опасенията, че украинските въоръжени сили ще използват тези ракети за нанасяне на удари по цели на руска територия, Шварц, Хофрайтер и Щрак-Цимерман подчертават, че представители на украинското правителство частично са ги уверили в частни разговори, че "тези оръжейни системи ще бъдат използвани изключително на украинска територия".  Депутатите допълват, че не виждат причина да се съмняват в това обещание.

Шолц: Изтеглянето на руските войски е в основата на мира в Украйна

"За да бъде подкрепата за Украйна по-ефективна в бъдеще, според нас е важно да продължим да доставяме оборудване за противовъздушна отбрана, боеприпаси, болнични материали и отбранителна техника, особено танкове и бронетранспортьори", се казва още в писмото. Депутатите настояват също така да се предоставят на Киев резервни части за вече доставените оръжейни системи и допълнителна помощ за ремонт на повредената в боевете техника.

В заключение Шварц, Хофрайтер и Щрак-Цимерман изразяват  убеждението си, че краят на конфликта в Украйна може да бъде постигнат само чрез дипломация. Имайки предвид тази цел, "изходната позиция на Украйна трябва да бъде допълнително подобрена", пишат те, допълвайки, че Киев трябва да е в състояние да преговаря "от позиция на силата".

Засега германското правителство не е взело решение за доставката на ракети "Таурус" на Украйна.

По-рано "Шпигел" обаче писа, че правителството в Берлин проучва възможностите за доставка на такива ракети от запасите на Бундесвера през следващите месеци и че се водят свръхсекретни преговори за това с представители на отбранителната промишленост. Според списанието Шолц иска чрез технически модификации на "Таурус" да бъде елиминирана напълно възможността Украйна да нанесе удар по руска територия с това оръжие с голям обсег, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1214 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.09.15 | 16:10

6
Раихстага ви зове мизерни и но сега го няма Сталин ха
Ватник от рашистан

2023.09.15 | 09:15

5
УДРИ ПО РУСКАТА СВОЛОЧ!!!
...,,- ,, 9

2023.09.14 | 20:20

4
тозипат..фашагите...щеизчезнат...отвръща...
...,,- ,, 9

2023.09.14 | 20:20

3
тозипат..фашагите...щеизчезнат...отвръща...
...,,- ,, 9

2023.09.14 | 20:20

2
тозипат..фашагите...щеизчезнат...отвръща...
...,,- ,, 9

2023.09.14 | 20:20

1
тозипат..фашагите...щеизчезнат...отвръща...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини