Кметът на Лампедуза: Мигрантската вълна достигна точката, от която няма връщане назад

  • 14 септември 2023 14:53

  • 1742
  • 2
Кметът на Лампедуза: Мигрантската вълна достигна точката, от която няма връщане назад
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Лампедуза заяви днес, че броят на мигрантите, пристигащи на малкия италиански остров, e поразително голям, след като само през последните два дни пристигнаха с лодки от Северна Африка хиляди хора, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1554

Лампедуза се намира в Средиземно море между Тунис, Малта и по-големия италиански остров Сицилия и е първата спирка за голяма част от мигрантите, които се опитват да достигнат Европейския съюз.

"През последните 48 часа около 7000 души пристигнаха в Лампедуза, която винаги ги е посрещала с отворени обятия" заяви кметът на едноименната община Филипо Манино пред италианското радио "Ар Ти Ел 102.5" (RTL 102.5). "Сега обаче сме достигнали точката, от която няма връщане назад, и островът е в криза", каза той.

"Европа и италианската държава трябва да се намесят незабавно с бърза операция за подпомагане и прехвърляне на хора", призова Манино.

Населението на острова е само малко над 6000 души, отбелязва Ройтерс.

Някои от мигрантите на острова слагат кърпи на главите си, за да се предпазят от късното лятно слънце, докато чакат решение за статута си от италианските власти. Кадри от началото на седмицата показват опашки от крехки лодки, пълни с мигранти, които чакат да акостират на пристанището на Лампедуза. Официалният капацитет на приемния център на острова е около 400 души, посочва агенцията.

Стотици мигранти са били прехвърлени през нощта с ферибот в Порто Емпедокле на остров Сицилия, където са били посрещнати от доброволци, раздаващи храна.

Рекорден брой мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза

Пристигащите представляват сериозно главоболие за дясното правителство на Джорджа Мелони, което дойде на власт през октомври миналата година с обещанието да се бори с нелегалната имиграция.

Мелони се стреми да подобри връзките си с Тунис, откъдето сега отплават повечето лодки, а през юли Тунис и Европейския съюз подписаха договор, целящ намаляването на мигрантските потоци.

Говорител на италианското външно министерство не направи коментар, когато бе запитан защо сделката, по която ЕС обеща 1 милиард евро за подпомагане на изпадналата в тежко положение икономика на Тунис, не дава резултати по отношение на миграцията.

От началото на годината в Италия са акостирали близо 124 000 мигранти - почти два пъти повече от броя, регистриран за същия период през 2022 г.

Вчера германското правителство заяви, че е преустановило действието на споразумението с Италия за доброволно приемане на бежанци, обвинявайки Рим, че не спазва своята част от сделката, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.14 | 15:36

1
Решението е лесно, товарите ги и обратно кой от де е дошъл.
Тенев

2023.09.14 | 16:33

2
Още по- лесно би било, ако парите за оръжие за украйна, ги дадат на бедните държави да имат поминък хората и никой няма и да иска да бяга!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини