Радан Кънев пред Novini.bg: Фон дер Лайен направи необходимото остро, недипломатично противопоставяне на нелоялната търговска практика на Китай

  • 13 септември 2023 16:38

  • 3852
  • 8
Радан Кънев пред Novini.bg: Фон дер Лайен направи необходимото остро, недипломатично противопоставяне на нелоялната търговска практика на Китай
© Фейсбук

Известен факт е, че никога не съм бил фен на стила на Урсула фон дер Лайен. Аз съм от единиците членове на ЕНП, които гласуваха с "против" при нейния избор за президент на Европейската комисия. Сега виждаме един за мен много израстнал политик. Безкрайно по-малко празнословие. Безкрайно по-малко от този нищо неказващ брюкселски диалект на английски език. Една стегната и ясна реч, в която бяха казани неща.Така евродепутатът Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и коментира пред Novini.bg речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "За състоянието на съюза".

"Едното е, че с напускането на поста вицепрезидент на Франс Тимерманс и замяната му с Марош Шевчович курсът на Зелената сделка се променя. Аз бих казал - вразумява. Речта на фон дер Лайен беше обърната към бизнеса и земеделските производители. Двете групи, които много ясно казаха, че икономически Зелената сделка е преминала в твърде много ограничения, твърде много натиск върху бизнеса, твърде много проинфлационни мерки и насърчаване на новите технологии, което беше нейната първоначална цел", посочи той. 

Илхан Кючюк пред Novini.bg: Далеч не съм сигурен, че призивът на Фон дер Лайен ще реши проблемите с членството ни в Шенген

И даде надежда за България, въпреки че според него, сме закъснели в посока Зелената сделка. "Може би за нас това е една възможност. Зависи изключително от българското правителство и усилията в Европейския съвет", допълни Кънев. 

Евродепутатът похвали Урсула фон дер Лайен, че в речта си е "махнала розовите очила" и е признала за икономическите трудности пред ЕС. "Видя, че индустрията в ЕС се задъхва. Важно е ние като българи да си даваме сметка, че бързият ръст на българската индустрия през последните години съвсем не е общият случай в Европа. Изключителното забавяне на немската индустрия преди всичко е нещо, което всички виждаме", посочи Кънев. 

Според него, най-важната точка в речта ѝ е било едно "остро, недипломатично, нехарактерно за брюкселския говор противопоставяне на нелоялната търговска практика на Китай". "Отчитам го като като много позитивно. Крайно време беше Европейската комисия ясно да каже, че правилата на международната търговия трябва да бъдат спазвани, че Европа не може безкрайно да се отваря и по този начин европейската индустрия да бъде уязвима за китайската конкуренция с това да се затваря, да налага много строги ограничения на чуждестранните инвеститори на своя територия, да упражнява едни субсидии, които при нас са забранени и подпомагат по-евтини стоки, атакувайки нашия пазар. Закъсняла, но правилна политика", подчерта политикът. 

Мария Габриел очарована от посланията на Урсула фон дер Лайен

Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и отбеляза като положително настояването на фон дер Лайен България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Но и припомни, че нашият проблем не се корени в нежелание от страна на Европейската комисия. "Много силно послание за България и Румъния в Шенген. Можем да бъдем доволни, че бяха изнесени пред скоби. България беше спомената няколко пъти в рамките на речта, но нашият проблем не е с Урсула фон дер Лайен. Нашият проблем е забъркването на темата за Шенген в предизборното говорене в Нидерландия и Австрия. Надявам се все пак, че все тези нейни думи не са отърсване от отговорност, измиване на ръцете в бъдеще с правителствата на Нидерландия и Австрия, а знак, че Комисията ще упражни максимално своята сила спрямо тези две държави, за да поемат общата европейска линия за разширяване на Шенген", коментира той. 

По материала работиха: Галя Георгиева и Теодора Павлова

Последвайте канала на

Novini.bg
3852 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.09.13 | 17:57

8
Рада дълбоката пак си търси източник на анално проникване
Кочо

2023.09.13 | 17:48

7
Радке стика лая бе помияр
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.13 | 16:40

1
А КЪВ Е ТОЯ ЯЙЦЕГЛАВ ГОВНОЯД?

2023.09.13 | 17:25

6
Хахаха щото имаш да си връщаш ли, яко та шибаха меките късопишковци а, верно е голем срам да те порят меките късопишковци, хахахаха, кой късопишко та пори най много я кажи, хахахаха.

2023.09.13 | 16:58

4
Късопишковец, по-тъп си от колкото си мислиш. Много по-тъп.

2023.09.13 | 16:47

2
твой брат-близнак.

2023.09.13 | 16:56

3
Кънев ми се струва, че е хомосексуален.

2023.09.13 | 16:59

5
Грешиш, пак ще си останеш неизклатен.

Добави коментар

Водещи новини