Разбиха нова мрежа за трафик на нелегални мигранти в Кипър

  • 11 септември 2023 16:23

  • 778
  • 0
Разбиха нова мрежа за трафик на нелегални мигранти в Кипър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нова мрежа за трафик на нелегални мигранти бе разбита при проведена полицейска операция в Кипър, като са арестувани четирима сирийци, предава БНР. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1563

Пресичането на каналите за незаконно влизане в страната е един от основните приоритети на правителството за ефективно справяне с миграционния натиск.

Четиримата арестувани според първоначалните данни са действали като посредници или сътрудници в мрежа за трафик на мигранти в Кипър и други страни. Основно са участвали в морския канал до югоизточната част на острова, като са прехвърляли предимно свои сънародници сирийци.

В продължаващото разследване на полицията се предполага, че те са част от група, действаща в Източното Средиземноморие, каза вътрешният министър Константинос Йоану.

Това е втора мащабна операция срещу мрежите за нелегална миграция в Кипър, проведена в рамките само на три седмици.

В края на август бе ударена друга верига, като бяха арестувани шестима трафиканти, очаква се задържането на още 6 души от този кръг. Въпреки продължаващия натиск от незаконно влизащи в Кипър, правителството отчита подобрение в ситуацията.

Кипърската полиция залови над 140 нелегални мигранти с африкански и арабски произход

За последните 6 месеца молбите за убежище са намалели с 51% в сравнение със същия период преди година, а връщанията на граждани на трети страни в техните родини са се увеличили с 50%, съобщи министър Константинос Йоану в парламента преди седмица.

Полицейската операция по разбиването на мрежата е проведена въз основа на информацията, събрана в специално създадената група във вътрешното министерство за предотвратяване на миграционните потоци.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини