Цените на жилищата в Германия ще се понижат с над 5 на сто през 2023 г.

  • 31 август 2023 15:35

  • 882
  • 1
Цените на жилищата в Германия ще се понижат с над 5 на сто през 2023 г.
© Pixabay

Цените на жилищата в Германия ще се понижат с над 5 на сто през тази година и няма да се променят през 2024 г., според анализатори на пазара на недвижими имоти, анкетирани от Ройтерс, предаде БТА. 

Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в Германия са паднали с 27 на сто през първите 6 месеца на тази година, а редица компании от строителния сектор са изпаднали в несъстоятелност.

В анкетата на Ройтерс, проведена между 14 и 30 август, са участвали 14 анализатори на пазара на недвижими имоти. Те предвиждат жилищата в Германия да поевтинеят средно с 5,6 на сто в рамките на цялата 2023 г. 

На фона на поскъпването на ипотечните кредити и на повишаването на разходите за живот много хора в страната предпочитат да живеят под наем с надеждата, че жилищата ще поевтинеят и те ще могат да си купят дом на по-поносима цена. Това обаче доведе до повишаване на жилищните наеми във Федералната република, които продължават да нарастват.

Купувачът в България вече е доста по-разумен

Цените на жилищните имоти в Германия са намалели с 6,8 на сто на годишна основа през първото тримесечие на годината, което е най-същественият им спад, откакто преди повече от две десетилетия започва да се води подобна статистика. Те обаче остават твърде високи, след като скочиха средно с 25 на сто по време на пандемията от КОВИД-19, посочва Ройтерс. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
882 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.31 | 15:44

1
Щот никой не иска да ходи в дюнерджииницата вече освен араби

Добави коментар

Водещи новини