Минимален спад на заетостта в Германия

  • 29 август 2023 13:04

  • 790
  • 0
Минимален спад на заетостта в Германия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Готовността на германските компании да наемат нови служители е намаляла незначително.

Барометърът за заетостта на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo) се е понижил до 97 пункта през август, което е спад спрямо 97,1 пункта през юли. "Понастоящем плановете за съкращения и наемане на служители се балансират взаимно", заяви Клаус Волрабе, шеф на проучванията в "Ифо". "Поради икономическия спад много компании се въздържат от наемане на нови служители", добави той.

"Въпреки това заетостта остава на рекордни равнища", каза Волрабе, предаде БТА. "В допълнение все още са налични много отворени позиции в съчетание с недостиг на квалифицирана работна сила".

Влошената ситуация в производството се отразява на плановете за наемане на нови служители в този сектор и се обмисля съкращаване на персонал. Същото се отнася и за секторите на търговията и строителството, където слабото търсене става все по-отчетливо. За сметка на това в сектора на услугите готовността за наемане на нови служители се е подобрила значително, като търсенето е най-добре изразено в сектора на информационните технологии и туризма.

Прогнозират, че германската икономика ще се свие с до 0,5%

Последвайте канала на

Десислава Станева
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини