Прогнозират, че германската икономика ще се свие с до 0,5%

  • 29 август 2023 06:21

  • 1037
  • 0
Прогнозират, че германската икономика ще се свие с до 0,5%
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Институтът за германска икономика (IW) очаква спад на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия с до 0,5% за 2023 г. заради високите лихвени проценти, завишените цени на енергията и слабия износ, които парализират германската икономика, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В новия си доклад институтът посочва, че типичната за германската икономика ориентация към световните пазари и високият дял на износа страдат под натиска на геополитически сътресения като войната в Украйна и напрежението с Китай.

Както високият дял на промишлеността на страната спрямо международните стандарти, така и енергоемките ѝ отрасли означават, че тя също така понася тежестта на съществуващите рискове по веригата на доставки и шоковете в разходите в по-голяма степен, отколкото други страни.

В същото време във вътрешен план Германия страда от висока инфлация и частно потребление, което забавя икономиката, смята институтът.

Продължават да се влошават очакванията на германските износители за развитието на бизнеса им

Поради това нивото на икономическото производство в края на 2023 г. ще бъде около това от края на 2019 г., прогнозират експертите.  За третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. те прогнозират, че икономическото производство ще намалее.  

Средно за 2023 г. институтът очаква 2,58 милиона безработни, което е със 160 000 души повече от предходната година. Това ще доведе до повишаване на равнището на безработица до 5,5%. Не се прогнозират големи съкращения, но вече безработните ще изпитват по-големи трудности при намирането на нова работа.

Експертите прогнозират, че през 2023 г. инфлацията ще бъде съвсем малко под нивото от предходната година - 6,5%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини