Кипър е сред първите пет страни в света с екстремен недостиг на вода

  • 24 август 2023 15:36

  • 2024
  • 0
Кипър е сред първите пет страни в света с екстремен недостиг на вода
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общо 25 държави, включително Кипър, всяка година се сблъскват с екстремни условия по отношение на недостига на вода, съобщава БТА.

Според изследователския неправителствен Институт за световни ресурси (WRI) в тези 25 страни живее една четвърт от населението на Земята, а поне 50 процента от световното население – около 4 милиарда души – прекарва поне един месец в годината в стресови условия по отношение на водоизточниците.

Според проучването подобни бедствени условия на „воден стрес“ се характеризират с наложителното използване на най-малко 40 до 80 процента от наличните водни запаси.

Червен код за жеги в редица райони на Франция

Страните с най-сериозен воден недостиг в класацията са Бахрейн, Кипър, Кувейт, Ливан, Оман и Катар. При тях „водният стрес“ се дължи главно на слабото водоснабдяване, съчетано с недостига на вода за битови, селскостопански и промишлени нужди.

В по-голям мащаб регионите с най-значителна липса на вода са Близкият изток и Северна Африка, където 83 процента от населението е изложено на екстремен недостиг на вода, както и Южна Азия, където засегнатото население достига 74 процента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини