Близо 2000 артефакта от Британския музей са били откраднати или унищожени от сериен крадец

  • 22 август 2023 22:24

  • 2427
  • 2
Близо 2000 артефакта от Британския музей са били откраднати или унищожени от сериен крадец
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близо 2000 артефакта от Британския музей в Лондон вероятно са били откраднати или унищожени от един и същ сериен крадец, съобщиБТА, позовавайки се на в. „Телеграф“.

Заподозреният престъпник, за когото се смята, че краде от музея от години, вероятно е изнесъл предмети на стойност милиони британски лири.

Музеят отказа да обяви броя на липсващите артефакти публично, но в. „Телеграф“ съобщи, че по думите на някои източници от институцията броят на експонатите надвишава 1000 и е „по-близо до 2000“.

Панагюрското златно съкровище гостува на Британския музей

Британският музей отказа да разкрие информацията за изчезването на ценните артефакти в продължение на осем месеца, след като е сигнализирал на полицията през януари 2023 г.

Проф. Мартин Хениг, експерт по римско изкуство от Оксфордския университет, нарече сутуацията „напълно непростима“.

„Това е най-лошият случай на кражба, който съм виждал, защото включва не само продажба, а и унищожаване“, каза той за в. „Телеграф“ и добави, че въпреки че експонатите са малки, „те са били особено ценни в древността и ни дават повече информация за миналото от скулптурата“.

„Всичко това вече е предмет на полицейско разследване. Не можем да коментираме повече“, обясни представител на Британския музей.

Д-р. Итай Градел, експерт по римски антики, сигнализира за случая, след като е видял артефакти от стар музеен каталог, обявени за продажба в интернет. Датският учен твърди, че е предупредил Британския музей през февруари 2021 г.

Той предполага, че виновникът може да е взел и „нерегистрирани артефакти“ от музейната колекция, но „е станал толкова небрежен“, че е обявил два от тях (които са фигурирали в каталога на Британския музей от 1926 г.) за продажба в онлайн платформата „eBay“.

Миналият месец кураторът Питър Джон Хигс, който работи в музея в продължение на повече от 30 години, беше уволнен след като бижута, скъпоценни камъни и благородни метали изчезнаха от архивите. Хигс отрича всякаква вина.

Впоследствие стана ясно, че редица от артефактите са се появили в „eBay“ на изключително ниски цени. След тях беше част от римско бижу, изработено от оникс, която беше обявена за продан на сайта през 2016 г. на цена от 40 щатски долара. Експертите смятат, че тя всъщност струва между 25 000 и 50 000 долара.

Полицията продължава да разследва случая и до момента няма арестувани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2427 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пепи

2023.08.25 | 09:02

2
Този музей е пълен с крадени антики от целия свят и повечето от тях седят скрити от публиката в хранилища. И тези, които са ги пренасяли с кораби от всякъде не са крадци, а тези които са ги откраднали от тях вече са.
Lissa

2023.08.23 | 02:20

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства ------ Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини