"Дейли Телеграф" за задържаните българи: Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия

  • 22 август 2023 07:42

  • 1009
  • 5
"Дейли Телеграф" за задържаните българи: Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия
©

В статия под заглавие „Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия“ британският вестник „Дейли телеграф“ поставя акцент върху арестуваните трима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Кремъл.

Когато агенция с такъв капацитет за контраразузнаване като MI5 идентифицира заподозрени шпиони под прикритие, тя тайно следи тях и техните контакти и рядко имената им се разкриват на пресата. Така че, когато 40-годишен технологичен предприемач и двойка на средна възраст, живеещи в незабележим апартамент в Хароу, бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия, повече от няколко вежди бяха повдигнати, пише „Дейли телеграф“.

„Daily Telegraph“: Двама от обвинените за шпионаж българи вероятно имат връзки с „Възраждане“

Съобщава се, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са притежавали три дузини документи за самоличност от няколко европейски страни и са прекарали години в привидно безобидно съществуване в предградията на Лондон. Техният арест обаче можеше и да не се случи през изминалите години, но откакто започна войната в Украйна, Западът беше пределно ясен с усилията си да залови обвинените в шпионаж в полза на Кремъл, отбелязва изданието.

Подновените усилия за залавяне на шпиони в Обединеното кралство са половината от двойния удар върху руските разузнавателни мрежи, който принуди шпионските служби на Владимир Путин да се обърнат към по-рискови форми на шпионаж: като агенти под прикритие и дори така наречените „нелегални“, които прекарват десетилетия в култивиране на фалшиви самоличности за изключително чувствителни операции, отбелязва „Дейли телеграф“.

Най-малко 705 дипломати, заподозрени в шпионаж, са били експулсирани от руските посолства по света от 2022 година насам – почти два пъти повече от всички предходни 20 години. Някои от руските дипломатически мисии са напълно „изкормени“, както пише изданието. България изгони зашеметяващия брой 83 руски дипломати, а Полша изгони 45. Изправена пред недостиг на дипломатически корпус, Русия беше принудена да затвори консулства в няколко страни.

Въпреки че липсваше драмата на публичното разкриване на дръзка шпионска операция, дипломатическата чистка нанесе тежък удар върху всекидневните операции на руската шпионска мрежа в Европа, заключава „Дейли телеграф“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1009 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:50

5
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032
Sarbeca Z

2023.08.22 | 08:50

4
Нищо не са разбили, оная гнида ги наредила

2023.08.22 | 08:24

3
Maйнaта им ватнишка. Скоро ще се разпаднат.

2023.08.22 | 08:22

1
Хахаха, разбили тъпите си, кухи кратуни. Лицемери.

2023.08.22 | 08:24

2
Боли ли, говноядче? Свиквай, вече ще е така.

Добави коментар

Водещи новини