Папа Франциск е обсъдил войната в Украйна и мира с началника на въоръжените сили на САЩ

  • 21 август 2023 22:49

  • 697
  • 2
Папа Франциск е обсъдил войната в Украйна и мира с началника на въоръжените сили на САЩ
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили са обсъдили войната в Украйна и надеждите за постигане на мир там по време на частна аудиенция във Ватикана днес, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Мили, който е католик, след това заявил пред репортери, че посещението е било от голямо значение за него, каза говорителят на генерала полковник Дейв Бътлър.

Мили, който е на обиколка в няколко европейски страни, каза че папата е изразил дълбока загриженост относно загубата на човешки живот в Украйна, особено на цивилни.

Папата призова по-малко пари да се харчат за военни цели, за да има повече средства за хуманитарни каузи

Мили е остър критик на Москва, за която твърди, че води "кампания на терор" срещу цивилните в Украйна, включително като взема на прицел гражданска инфраструктура като част от своята стратегия. Той също така подкрепя изпращането на въоръжение на стойност милиарди долари на Киев.

Светият отец осъжда международната търговия с оръжия, но миналата година каза, че в морално отношение е легитимно на Украйна да бъдат изпращани оръжия, за да се помогне на страната да се защити от руската агресия.

Както е обичайно при частните папски аудиенции, Ватиканът включи срещата в графика на папата, но не даде подробности за нея.

Миналия ноември американският генерал, който излиза в пенсия по-късно тази година, предупреди, че вероятността за пълна украинска военна победа в близко бъдеще е ниска и подчерта възможността за политическо решение за прекратяване на конфликта.

Франциск поиска от украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за диалог с Русия, но Зеленски иска от Ватикана да подкрепи мирния план на Киев, който предвижда възстановяване на украинската териториалната цялост, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и възстановяване на държавните граници на Украйна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
697 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2023.08.22 | 02:12

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

2023.08.22 | 00:52

1
краварите трябва да се трепят методично, например по време на физзарядка или комсъвета. Давайте братушки! България е с вас!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини