В Германия строителството на жилища е все по-малко

  • 18 август 2023 13:46

  • 294
  • 0
В Германия строителството на жилища е все по-малко
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Броят на разрешителните за строеж на жилища в Германия продължава да намалява и постигането на целта от 400 000 нови жилища годишно изглежда все по-недостижимо. Това съобщи информационна агенция dpa-AFX, цитирана от електронното издание на германското списание "Шпигел" по повод информация на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis) за издадените разрешителни за строеж през първата половина на тази година, пише БТА. 

Според данните на "Дестатис" одобрени за строеж жилища в Германия от януари до юни са 135 200, което е с 27,2 на сто или с 50 600 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През юни одобрените жилища са 21 800, което е спад с над една четвърт (28,5 на сто) спрямо същия месец на миналата година.

"За намаляването на строителните проекти вероятно са допринесли нарастващите разходи за строителство и по-лошите условия на финансиране", обясниха статистиците във Висбаден. Разрешителните за строеж са важен индикатор предвид  недостига на жилища в градовете. Данните включват както разрешителни за строеж на нови сгради, така и преустройстването на съществуващи.

Спад на разрешителните за строеж има при всички видове сгради. През първото полугодие на 2023 г. са одобрени 111 500 нови жилищни сгради, което е близо 31 процента по-малко спрямо същия период на 2022 г. Броят на разрешителните за строеж на еднофамилни къщи е намалял с една трета (35,4 процента), при двуфамилните къщи броят на одобрените жилища е намалял повече от половината (53,4 процента), а при многофамилни къщи броят на разрешителните се свива с една четвърт.

Въпреки голямото търсене на жилищна площ, броят на разрешителните за строеж намалява от месеци. Федералният министър на строителството Клара Гайвиц от Социалдемократическата партия призна междувременно, че "светофарната" коалиция няма да успее да изпълни целта си за 400 000 нови жилища годишно.

При задържане на нивата на търсене се очаква недостиг на качествени офиси в София в краткосрочен план

Според проучване на Института за макроикономика и изследване на икономиката (IMK) броят на новозавършените жилищни единици в жилищни сгради и еднофамилни къщи вероятно ще падне до 223 000 апартамента през текущата година в сравнение с 295 000 през миналата. Рекордният спад от 2009 г. със 177 000 жилища почти може да бъде достигнат догодина.

Гайвиц иска да насърчи жилищното строителство с нова програма, с която се планира значително разширяване на възможностите за данъчна амортизация за нови сгради от догодина и до края на 2030 г.

БТА напомня, че преди седмица проучване на банковата асоциация Фау Де Пе (vdp) посочи, че спадът в цените на недвижимите имоти в Германия се забавя, като през второто тримесечие апартаментите и къщите в Германия са поевтинели само с 0,9 процента спрямо първото тримесечие. В сравнение със същия период на предходната година обаче се наблюдава средно понижение от 5,4 процента. 

Според данните на Асоциациата цените на жилищните имоти в седемте най-големи германски града са спаднали средно с 1,1 на сто на тримесечна база и с 5 на сто на годишна база. Най-слаби са намаленията в Берлин - с 3,6 на сто за година. Най-висок спад на цените е отчетен във Франкфурт (- 9,1 процента), Мюнхен ( - 6,7 процента) и Хамбург ( - 6,4 процента). Само в Дюселдорф цените са се повишили минимално - с 0,1процента.

Последвайте канала на

Десислава Станева
294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини