Испанският премиер ще поиска вот на доверие за сформиране на ново редовно правителство

  • 16 август 2023 17:17

  • 293
  • 0
Испанският премиер ще поиска вот на доверие за сформиране на ново редовно правителство
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Испанският премиер Педро Санчес каза днес, че има намерение да поиска вот на доверие в долната камара на парламента за сформиране на ново редовно правителство, след като парламентарните избори на 23 юли не излъчиха явен победител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще поискам от парламента да ми гласува доверие за сформиране на прогресистко правителство", каза Санчес в обръщение към депутатите от своята Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП).

Той каза пред партията си, която се класира на второ място на изборите миналия месец, че утре първо ще се опита да утвърди представител на партията на поста председател на долната камара на парламента.

Санчес, който за първи път дойде на власт през 2018 г., управлява от началото на 2020 г. начело на правителство на малцинството в коалиция с крайнодясна партия.

Педро Санчес оглави временно правителство на Испания

Той не каза днес, кои ще са бъдещите му коалиционни партньори, но преди е посочвал, че възнамерява да се коалира с крайнолевия блок „Сумар" (“Да се съберем").

Консервативната Народна партия спечели повече депутатски места от социалистите, но не си осигури абсолютно мнозинство в парламента и е изправена пред трудна ситуация, тъй като не разполага с достатъчно подкрепа за съставяне на правителство, каквато Санчес може да получи.

По-малки местни партии ще изиграят ключова роля за това, кой ще е следващият испански премиер, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини