Двама убити и трима ранени в Украйна при нови руски нападения срещу Одеса и Запорожие

  • 14 август 2023 13:45

  • 289
  • 0
Двама убити и трима ранени в Украйна при нови руски нападения срещу Одеса и Запорожие
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Двама души бяха убити, а трима - ранени, при руски атаки в Украйна днес, при които бяха ударени градовете Одеса на юг и Запорожие на изток, предаде ДПА.

Украинските власти съобщиха, че аварийните екипи са открили телата на двама загинали в развалините на две жилищни сгради в Запорожие, а трима човека са били спасени.

В Одеса трима служители на голям супермаркет са ранени при руски въздушен удар по пристанищния град рано тази сутрин. Падащи отломки от ракети са нанесли щети на супермаркета и общежитието, където са избухнали пожари, каза в изявление управителят на Одеска област Олег Кипер.

Съобщено бе, че руската армия е изпратила 15 дрона и е изстреляла осем крилати ракети "Калибър" по пристанищния град от Черно море. Според Кипер всички те са били прехванати от украинската противовъздушна отбрана, пише БТА.

Украинските сили напредват в западната част на Запорожка област

ДПА отбелязва, че тази информация не може да бъде проверена чрез независим източник.

Русия блокира украинския износ на зърно през Одеса и други черноморски пристанища от средата на юли, след като се оттегли от зърнената сделка с Украйна, и оттогава няколко пъти подлага града на тежък обстрел.

Междувременно британското министерство на отбраната каза в ежедневния си бюлетин в социалната мрежа "Екс", че напоследък са се увеличили украинските нападения срещу руските войски при долното течение на река Днепър.

"Руското командване е изправено пред дилемата дали да укрепи този участък или да разположи войски в районите на основните операции на контраофанзивата на Украйна по-далече на изток", се казва в бюлетина.

През последната седмица има увеличение на боевете в малък мащаб по бреговете при долните участъци на река Днепър, съобщи Лондон.

Украинските сили са нападали руски позиции на другия бряг или са се опитвали да установят повече малки предмостия. Това е в допълнение към разширяването на съществуващото предмостие в близост до разрушения Антоновски мост край град Херсон.

"При някои от тези операции изглежда те са се възползвали от ротация на местните руски сили", твърди министерството на отбраната в Лондон.

В британския бюлетин се казва, че "бойците също така продължават да влизат в схватки за установяване на контрол върху малки острови по устието на река Днепър".

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. британското министерство на отбраната публикува ежедневно актуализирана информация за хода на войната, като се позовава на разузнавателни източници. Москва обвинява Лондон в целенасочена кампания за дезинформация, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини