Шестима загинали при преобръщане на лодка с мигранти в Ламанша

  • 12 август 2023 15:21

  • 565
  • 0
Шестима загинали при преобръщане на лодка с мигранти в Ламанша
© Getty Images архив
Слушай новината Слушай новината

Най-малко шестима души загинаха и повече от 50 души бяха спасени, след като рано днес лодка с мигранти се преобърна при опит да премине през Ламанша от Франция, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1552

Местният кмет Франк Дерсан заяви, че е проведена мащабна спасителна операция около 06:00 ч. сутринта, когато десетки лодки с мигранти са се опитали да преминат едновременно.

"Няколко от лодките бяха изправени пред сериозни трудности", каза той пред Ройтерс. "Близо до (крайбрежния град) Сангат за съжаление откриха мъртви тела", каза той.

"Фронтекс": Рекорд на нелегални мигранти

Морската префектура потвърди, че е имало най-малко шест смъртни случая и заяви, че издирвателните и спасителните операции продължават.

Ламаншът между Франция и Великобритания е един от най-натоварените морски пътища, а теченията са силни, което прави преминаването с малки лодки опасно.

Трафикантите на хора обикновено претоварват лодките, което ги излага на риска да бъдат преобърнати от вълните, когато се опитват да достигнат британския бряг.

Британската брегова охрана заяви, че е изпратила спасителна лодка от Дувър заедно със спасителен екип на бреговата охрана и служители на бърза помощ.

Данните на британското правителство показват, че броят на мигрантите, пресекли Ламанша от началото на 2018 г., тази седмица е надхвърлил 100 000 души. Броят им досега през тази година възлиза на близо 16 000.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини