Румъния анулира търг за военни кораби, спечелен от френска компания

  • 08 август 2023 21:52

  • 2129
  • 4
Румъния анулира търг за военни кораби, спечелен от френска компания
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Румъния обяви, че е анулирала търг за военни кораби, спечелен от френската компания "Навал груп", след като в крайна сметка двете страни не сключиха договор, предаде Франс прес.

Френската компания за отбранителна промишленост спечели търга през 2019 г. за построяване на четири корвети "Гоуинд" за 1,2 милиарда евро и ремонт на други две в партньорство с румънската компания "Констанца шипярд".

Но договорът така и не беше подписан въпреки желанието на двете държави от НАТО да засилят сигурността в Черно море - стратегически въпрос с нарастващо значение след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

"Решението за прекратяване на процедурата беше взето, тъй като спечелилият търга участник не подписа рамковото споразумение в срока, поискан от възложителя", се казва в изявление на румънското министерство на отбраната.

Румънски медии изказаха предположение, че договорът не е бил подписан заради опити за промяна на първоначалните договорни условия, по-специално на цената. Същият търг вече бе предмет на полемика: според местни медии румънски длъжностни лица са се опитали в миналото да блокират офертата на "Навал груп" и да възложат договора на нидерландската "Дамен" по "политически причини".

Населението на Румъния ще спадне до 15 млн. души през 2050 г.

На фона на войната в Украйна Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., увеличи разходите си за отбрана до 2,5 процента от БВП през тази година от 2 на сто през 2022 г.

Тя също така засили мисиите на НАТО, като на нейна територия има няколко хиляди войници, включително бойна група, ръководена от Франция.      Страната също така планира да модернизира армията си и да закупи бойна техника като американски танкове "Ейбрамс", подводници и противоминни кораби. През тази година тя придоби 18 бойни дрона "Байрактар ТБ2" по договор на стойност 321 милиона долара, сключен с турската компания "Байкар".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2129 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Lissa

2023.08.09 | 02:00

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

2023.08.09 | 00:20

2
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини