Турска бежанка ще определя дали България ще влезе в Шенген

  • 03 август 2023 18:39

  • 2527
  • 2
Турска бежанка ще определя дали България ще влезе в Шенген
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

След падането на нидерландското правителство на Марк Рюте през юли дясноцентристката му Народна партия за свобода и демокрация (VVD) има ясен фаворит, който да заеме мястото му, ако спечели следващите избори - министърката на правосъдието Дилан Йешилгьоз-Зегериус.

Ако успее на вота през ноември, то тя ще стане не само първата жена премиер на Нидерландия, но и първата имигрантка от турско-кюрдски произход, която да заема поста. Според Рюте Йешилгьоз-Зегериус е “най-добрата” за наследник на неговата длъжност. От нея ще зависи и до голяма степен влизането на България в Шенген, тъй като само Нидерландия и Австрия все още блокират членството на София в зоната за свободно пътуване, пише "24 часа".

Емил Радев за Шенген: 12 години стоим без всякакви причини извън Шенген, не може така

Правосъдната министърка е дъщеря на кюрдски политически бежанец, който напуска Турция през 1980 г. по време на военния преврат. Йешилгьоз-Зегериус е родена в Анкара през 1977 г., но кандидатства за убежище в Нидерландия и се мести при баща си, когато е на 7 години.

Йешилгьоз-Зегериус е завършила социални и културни науки в Свободния университет в Амстердам, като получава магистърска степен по култура, организация и управление през 2003 г. Започва кариерата си в нидерландската социалистическа партия, като е специалист на “Амнести Интернешънъл” в страната. След това отива в дясноцентристката партия на Рюте, като на общинските избори през 2014 г. е избрана за съветник в Амстердам и заема този пост повече от десетилетие.

Турската бежанка е привлечена от идеите на политическата група на Рюте, свързани с индивидуалната свобода, икономическия либерализъм и ангажимента за изграждане на силно и сигурно общество. Произхождайки от семейство на бежанци, тя говори открито за опасностите от радикализация и слаба интеграция на малцинствата. Докато е съветник, тя е част от ресора, свързан с безопасността, като работи по наредби, свързани с намаляване на насилието над жени и ЛГБТ общността. Колегите ѝ от други политически групи я хвалят за упоритостта и страстта, които притежава, а медии я описват като “питбул с емпатия”.

Денков след срещата с румънския премиер: На първо място е темата Шенген

Тъй като въпросите за насилието и безопасността са особено важни за избирателите, VVD вижда потенциала на Йешилгьоз-Зегериус и през 2017 г. тя става депутат. Първоначално работи по климатични промени, медии и еманципация, но през 2019 г. става говорител на партията.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тамам

2023.08.03 | 19:24

2
Не съществува Питбул с емпатия. Въпросната личност е голям привърженик на полицейската държава, така както и цялата й политическа партия които години наред в лицето на Рюте хронично се противопоставя на влизането на България в Шенген.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

2023.08.03 | 18:58

1
Ashkolsun, Samo taka Holandija, moje oshte po dobre

Добави коментар

Водещи новини